Sarmale cu carne de porc si varza acra in dovleac

Timp pregatire
135 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 700 g carne tocata porc,
  • 500 g carnati de casa afumati,
  • 1 varza acra de aproximativ 2 kg,
  • 150 g orez,
  • 2 cepe,
  • 1-2 morcovi,
  • 2-3 rosii,
  • 100 g ketchup rosii si ardei rosii,
  • 100 ml bulion,
  • 2 ardei grasi rosu/verde (gogosari),
  • 2 cuburi/lingurite concentrat costita afumata/ciuperci,
  • 20 ml ulei,
  • 1 legatura marar si parunjel,
  • 7-8 foi de dafin,
  • sare, piper, paprika, cimbru,
  • 1/2 dovleac mai marisor (de placinta)

Mod de preparare

Sarmalele sunt nelipsite pe masa de sarbatori, iar daca le fierbeti in dovleac va veti bucura de ceva nou, surprinzator si deosebit. Merita sa incercati.

Curatati, tocati si caliti in ulei cepele cu morcovul ras, adaugati ketchup, concentratul si orezul si lasati pana scade zeama. Amestecati cu carnea tocata, verdeata tocata si dregeti gustul de sare, piper, cimbru, paprika.

Taiati frunzele de varza acra in bucati potrivite. Incepeti sa infasurati sarmalutele. Scobiti dovleacul de miez, lasati doar 1 cm de coaja (miezul il puteti folosi la o placinta cu ludaie sau la o mancarica delicioasa) umpleti-l cu sarmalute, asezati-l in mijlocul unui vas termorezistent (sau o cratita mai mare) , iar de jur imprejur asezati radial celelalte sarmale, pana le terminati. Taiati carnatii felii mai grosute si asezati-le pe marginea vasului si peste sarmalele din dovleac.

Decorati radial cu fasii de ardei gras (gogosar), turnati bulionul si apa pana acopera sarmalutele, presarati cu cimbru, adaugati foile de dafin si verdeata, apoi dati vasul cuptor, la foc potrivit, cam 90 minute. Aveti grija sa nu scada prea mult zeama, eventual completati cu putina zeama de varza si mai lasati vreo 20 minute pana se rumenesc frumos.

Scoateti pe un platou dovleacul umplut cu sarmalute si asezati langa el mai multe sarmale, felii de carnati, varza. Decorati cu verdeata.

Pe farfurii puneti cate 2-3 sarmale, garnisiti cu fasii de ardei gras (gogosar) si verdeata. Cine doreste, smantana si mamaliguta.

Pofta buna si sarbatori fericite.

Cozonac cu nuca si migdale

Reteta de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Deliciu ciocolatos si usor de preparat

Descopera reteta simpla de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Un deliciu ciocolatos, cu o textura moale in...

Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie

Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie. Un mezel natural de casa fara afumare, extrem de...

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise