Saratele cu branza, fragede, foietate si foarte gustoase

Incearca reteta perfecta de saratele cu branza, fragede, foietate si foarte gustoase, pe care toti le vor adora. Aceste delicii crocante sunt ideale pentru mese festive sau pentru a le savura alaturi de cei dragi.

Timp pregatire
15 minute
Timp coacere
25 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Aluat:
  • 400 g faina
  • 250 g unt (sau 200 g untura netopita)
  • 180 g smantana slaba sau iaurt gras
  • 200 g telemea sarata
  • 1/2 lingurita de sare
  • 2 oua
  • Pentru uns si decor:
  • 1 ou
  • seminte la alegere

Mod de preparare

Aceasta reteta de saratele o fac de multi ani si este preferata mea. Desi am incercat mai multe variante de-a lungul timpului, nici una nu mi-a placut la fel de mult. Este o reteta simpla, cu ingrediente la indemana tuturor, fara drojdie sau praf de copt, dar cu un rezultat grozav. Aluatul este usor de lucrat iar saratelele ies foietate si extrem de gustoase.

Intr-un bol punem untura netopita (sau untul moale), smantana, sarea, ouale si telemeaua rasa. Amestecam bine sa se omogenizeze si adaugam faina. Amestecam cu o spatula sau lingura si apoi framantam cu mana un aluat care trebuie sa fie potrivit ca si consistenta, sa nu fie nici prea moale, nici tare. Infasuram aluatul in foile alimentara si-l dam la rece doua ore sau peste noapte.

Apoi impartim aluatul in jumatate si intindem din fiecare bucata cate o foaie de 2-3 mm, depinde cat de groase le vreti, tinand cont ca vor creste la copt. Presarati faina pe blatul de lucru sa nu se lipeasca aluatul.

Daca va plac crocante, intindeti foaia subtire iar daca le vreti moi, lasati foaia de 3-4 mm. Decupati forme sau taiati-le cu o ruleta zimtata si asezati-le intr-o tava acoperita cu hartie de copt. Din aluatul acesta eu fac si covrigei, pe care ii decupez cu forma speciala.

Bateti bine oul, ungeti saratelele si presarati semintele care va plac. Eu am ales seminte de susan albe si negre.

Coaceti-le 25-30 minute la 180°C pana se rumenesc frumos deasupra.

Mai puteti incerca si reteta de saratele rapide din foietaj, saratele cu chimen sau saratele cu aluat de cartofi. Pofta buna!

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Orez cu carne de porc

Reteta de orez cu carne de porc. Cum prepari acasa cea mai buna reteta de orez cu carne de porc.

Gutui coapte cu sirop de vin rosu

Gutui coapte cu sirop de vin rosu. Gutuile se spala bine, se taie in sferturi sau pe jumatati, in functie de preferinte si se...

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise