Salata de vinete cu tahini si usturoi. Reteta clasica de baba ganoush

Descopera reteta clasica de salata de vinete cu tahini si usturoi, cunoscuta sub numele de baba ganoush. O delicioasa specialitate orientala, perfecta ca aperitiv sau garnitura, preparata din vinete coapte, pasta de susan, usturoi, ulei de masline si suc de lamaie. Simpla, sanatoasa si plina de arome autentice.

Timp pregatire
15 minute
Timp coacere
35 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 3 vinete mari
  • 2-3 catei de usturoi
  • 2-3 linguri de tahini (pasta de susan)
  • Sucul de la o lamaie
  • 2-3 linguri de ulei de masline extravirgin
  • sare, dupa gust
  • piper negru proaspat macinat, dupa gust
  • optional: frunze de menta, patrunjel tocat, boia dulce, seminte de rodie pentru decor

Mod de preparare

Coace vinetele direct pe gratar sau pe flacara aragazului, intorcandu-le regulat pentru a se coace uniform.

Alternativ, preincalzeste cuptorul la 220°C.
Spala vinetele si usuca-le. Pune-le direct pe gratarul cuptorului sau pe o tava tapetata cu hartie de copt.
Coace vinetele timp de 30-40 de minute, intorcandu-le la jumatatea timpului, pana cand coaja este carbonizata si pulpa este foarte moale.

Dupa ce vinetele sunt coapte, lasa-le sa se raceasca suficient pentru a le putea manevra.
Curata coaja arsa, iar pulpa o pui intr-o sita pentru a scurge excesul de lichid timp de 10-15 minute. Aceasta va ajuta la obtinerea unei texturi mai dense.

Pune pulpa de vinete intr-un bol mare.
Adauga usturoiul zdrobit, tahini, sucul de lamaie, uleiul de masline, sare si piper.
Amesteca totul bine cu o furculita sau un blender manual, pana obtii o pasta omogena si cremoasa. Daca preferi o textura mai fina, poti mixa compozitia intr-un blender.:

Gusta baba ganoush-ul si ajusteaza-l dupa preferintele tale, adaugand mai mult suc de lamaie, sare sau tahini daca este necesar.

Transfera salata de vinete cu tahini si usturoi intr-un bol de servire.
Presara deasupra frunze de menta, patrunjel tocat, boia dulce sau seminte de rodie, daca doresti.
Stropeste cu putin ulei de masline inainte de a servi.
Baba ganoush se serveste cel mai bine cu lipie proaspata, legume crude sau ca parte a unui platou cu aperitive.

Incearca si reteta de salata de vinete cu pasta de rosii sau salata de vinete cu ardei copti. Pofta buna!

Cozonac cu nuca si migdale

Reteta de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Deliciu ciocolatos si usor de preparat

Descopera reteta simpla de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Un deliciu ciocolatos, cu o textura moale in...

Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie

Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie. Un mezel natural de casa fara afumare, extrem de...

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise