Se decojesc si se spala bine toate legumele. Se pun legumele sa fiarba in apa cu sare (sarea nu lasa sa iasa mineralele din legume in timpul fierberii). Eu le-am fiert cam 40 de minute in oala normala. Se strecoara si se lasa legumele sa se raceasca in sita (intre timp se mai scurge apa). Se scoate continutul celor 2 conserve si se da intr-un clocot in cratita separata, dupa care se strecoara separat.
Pana se racesc legumele, fierbem bine ouale 5-7 minute in apa cu putin otet (care ajuta la decojirea lor usoara). Dupa ce s-au racit si decojit, se taie in jumatati, iar galbenusurile se pun in bolul in care vom prepara maioneza. Se faramiteaza bine galbenusurile fierte cu o furculita, apoi adaugam galbenusul crud, mustarul si omogenizam bine. Punem sucul de lamaie treptat, in timp ce mestecam continuu. Cand compozitia a devenit omogena, incepem sa picuram uleiul in timp ce amestecam intr-un singur sens compozitia. Avem grija sa nu punem ulei mult deodata pana cand compozitia nu a inceput sa devina groasa si, de asemenea, sa nu schimbam sensul de amestecare. E gata atunci cand nu mai cade de pe lingura daca o ridicam sus, iar in vas raman urmele lingurii fara sa se mai acopere. Desigur, putem folosi un mixer care ne salveaza din timpul de lucru.
Punem intr-un bol 5-6 linguri de maioneza pentru ornat. Adaugam in maioneza ramasa smantana dulce si amestecam dupa fiecare lingura ca sa se omogenizeze bine, apoi, la sfarsit, adaugam tarhonul taiat marunt. (De obicei eu am tarhon pus la borcan cu sare sau otet). Taiem legumele cubulete mici si le punem intr-un castron suficient de incapator ca sa putem face amestecul. Adaugam porumbul si mazarea peste ele. La sfarsit putem sa le adaugam un strop de sare (1 lingurita rasa ajunge). Punem cu lingura sosul de maioneza peste legume si le amestecam incet, de jos in sus. Asezam apoi toata compozitia intr-un vas de servit, punem maioneza lasata pentru ornat si nivelam cu dosul unei lingure de metal sau spatula, apoi decoram cu masline si albusul taiat sau dupa fantezia fiecareia. Punem toata salata la frigider pentru cel putin 2 ore inainte de servire. Se serveste rece si niciodata calduta asa cum e imediat dupa ca am preparat-o.
Daca vrem sa facem o salata de post fara maioneza, putem face un sos din 4-5 linguri de mustar frecate cu 50-100 ml de ulei si zeama de la 1-2 lamai, peste care adaugam tarhonul taiat marunt, apoi il turnam peste legumele taiate. Tarhonul face salata mai digestiva si ii da o aroma aparte, foarte placuta. Putem folosi si tarhon uscat, din punga, dar el nu are acelasi efect ca cel de la borcan pus cu sare sau congelat. Daca avem tarhon proaspat, cu atat mai bine, dar va trebui sa il fierbem putin, cam 1-2 minute, inainte sa-l taiem si sa-l adaugam in sos.
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise