Rulada cu ciocolata si visine din dulceata, proaspete sau congelate - un desert decadent si usor de facut. Savureaza combinatia perfecta de ciocolata si visine, in aceasta rulada simpla si delicioasa.
Blatul:
Intr-un vas de mixer/ robot se separa albusurile de galbenusuri si se bat cu telul sau se mixeaza impreuna cu un praf de sare, pana cand rezulta acea spuma frumoasa si tare (daca se rastoarna vasul, spuma nu cade). In acest moment incepeti sa adaugati treptat zaharul continuand sa bateti albusurile, pana cand spuma devine lucioasă și consistentă, iar zaharul s-a topit (nu se mai simte).
Galbenusurile impreuna cu un praf de sare se amesteca bine cu uleiul cu ajutorul mixerului, pana isi sporesc putin volumul.
Se toarna galbenusurile peste albusuri si se amesteca usor cu ajutorul unei palete/ linguri de lemn pana se incorporeaza in spuma de albusuri. In acest moment se renunta la mixer/ tel.
Se amesteca faina cu cacaoa, amestecul obtinut se cerne si se adauga peste compozitia de ou. Se amesteca usor cu o paleta/lingura de lemn cu miscari circulare de sus in jos, pana cand faina este bine incorporata iar compoziția de blat este omogena.
Se tapeteaza tava (eu am folosit o tava de 30x35 cm) cu hartie de copt si se toarna aluatul pregatit in tava. Stratul de aluat trebuie sa aiba o grosime de cca. 1 cm.
Se baga tava in cuptorul preincalzit la 180 grade C si se coace pentru cca 10-12 minute (depinde de cuptor), sau pana cand blatul este copt (se face ”testul cu scobitoarea”).
Atentie! Blatul nu trebuie sa se usuce la copt!
Cand este gata, se scoate tava din cuptor si se rastoarna blatul pe un prosop curat si umed (foarte bine stors). Se umezesc mainile cu apa si se pun peste hartia de copt, care, in acest fel se va desprinde foarte usor.
Se ruleaza blatul in prosopul umed, pentru a da forma ruladei si se lasa asa pana cand crema este gata.
Crema:
Se rupe ciocolata in bucati care se pun impreuna cu frisca lichida intr-un vas, la foc foarte mic. Se tine vasul pe foc, amestecand mereu, pana cand ciocolata se topeste iar crema devine omogena.
Atentie! Amestecul nu trebuie sa ajunga la fierbere!
Crema de ciocolata astfel obtinuta se baga la frigider.
Cand crema s-a racit, se adauga zaharul pudra, vanilia (si alte arome dacă preferati) si se mixeaza bine pana se topeste zaharul, iar crema devine fina si spumoasa.
Asamblare:
Se desface blatul din prosop, se intinde crema cat se poate de uniform, se pun deasupra visinele din dulceata (care au fost lasate pe o hartie absorbanta in prealabil) si bucatelele de portocala confiata, se ruleaza la loc si se baga pentru cateva (2-3) ore la rece, asta daca aveti rabdare. Daca folositi visine proaspete sau congelate, scoateti-le samburii si lasati-le sa se scurga foarte bine.
Se decorează rulada dupa preferinta: fie se pudrează cu zahar, fie se opresc 4-5 linguri de crema si se imbraca rulada, se fac diverse modele cu furculita (sau cu un ”pieptene” special), se presara diverse ornamente colorate deasupra, fie cum va ”spune” voua inspirația momentului. Sau, se poate decora cu o alta glazura de ciocolata (cum am procedat eu) si se rade ciocolata alba deasupra.
Pentru glazura decor am folosit următoarele: 80 gr. ciocolata neagra (1 ciocolata), 60 grame smantană grasa pentru frisca, 1 lingurita de ulei. Se topeste ciocolata impreuna cu smantana si uleiul, la foc mic, amestecand continuu si se toarna glazura calda peste rulada.
După decorare se mai lasa rulada in frigider pentru inca cel putin o ora, dupa care ne putem bucura de deliciul ei. Pentru servire eu am ornat feliile de rulada si cu portocala confiata.
La fel de delicioasa este si rulada cu frisca, babane si kiwi, rulada cu piure de piersici, crema de vanilie si mac sau mini rulada cu zmeura. Pofta buna!
Mai multe detalii, sfaturi și fotografii găsiți pe https://vickysrecipes.wordpress.com/
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise