Se foloseste o tava mare, preferabil cu inel detasabil.
Se foloseste o tavă mare, preferabil cu inel detașabil. Eu am folosit una de 40 x 35 cm.
Se face o cafea tare, puțin îndulcită, depinde de gustul fiecăruia cât de dulce să fie. Eu, prefer cafeaua neagră, fără zahăr deloc. (Acum, însă am folosit 1-2 lgte de zahăr.) Se lasă la temperat.
Se separă albușurile de gălbenușuri. Gălbenușurile se pun într-un vas termorezistent, se adaugă zahărul și se mixează spumă cu un tel. Se transferă vasul pe baie de aburi și se continuă mixarea până se topește zahărul și se gătește gălbenușul, va căpăta consistență cremoasă. Se ia de pe baia de aburi, se adaugă lichiorul și se omogenizează. Puneți lichiorul la final, altfel își pierde din aromă. Crema de gălbenușuri se lasă la temperat, se va folosi doar în momentul în care este rece.
Smântâna pentru frișcă se ține la rece, preferabil și vasul din inox în care se va mixa. Apoi, cu ajutorul unui mixer, se spumează până capătă consistență și devine frișcă. Se adaugă brânza mascarpone, în tranșe, pentru a nu pierde din textura pufoasă de la frișcă. Se încorporează această compoziție în crema răcită de gălbenușuri și se omogenizează ușor. Dacă vă place gustul mai dulce, adăugați zahăr pudră. Pentru mine, a fost suficient de dulce.
În tava prevăzută cu hârtie de copt, se așază un strat de pișcoturi, se însiropează bine cu cafea. Se așază un strat de cremă, strat generos să fie, apoi se așază deasupra, presand foarte ușor, alt rând de pișcoturi, se insiropează. Urmează restul de cremă, în strat la fel de generos. Dacă preferați să incheiati cu cremă, păstrați din ea să vă ajungă pentru 3 tranșe. Eu am preferat, de data aceasta, să închei cu pișcoturi.
Așadar, urmează ultimul strat de pișcoturi, însiropate bine.
Se ornează cu bomboane de ciocolată, biscuiți și se pudrează totul cu cacao neagră.
Se dă la rece, preferabil, până a doua zi! Se porționează în felii generoase, se servește rece!
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise