Prajitura Ora 12

Blat: se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Prajitura Ora 12

Ingrediente

  • Blat:
  • 4 oua
  • 1 praf de sare
  • 150 g zahar
  • esenta de vanilie
  • esenta de rom
  • 25 ml apa
  • 40 g unt moale
  • 150 g faina
  • 50 g cacao
  • 1/2 plic praf de copt (5 g)
  • Sirop:
  • 125 g zahar
  • 300 ml apa
  • 1 plic de cappuccino cu ciocolata (12,5 g)
  • esenta de rom, dupa gust
  • Glazura:
  • 200 g ciocolata cu lapte
  • 30 g unt
  • 3 linguri lapte
  • Pentru decor:
  • 250 ml frisca lichida indulcita
  • fulgi de ciocolata
  • cacao
  • Dimensiune tava: 20/30 cm

Mod de preparare

Blat:

Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.

Se separa albusurile de galbenusuri.

Galbenusurile se amesteca cu jumatate din zahar si cu esenta de vanilie pana cand devin ca o crema. Se adauga esenta de rom, apa si untul moale.

Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza cu cealalta jumatate din zahar pana cand devin ca o bezea. Se adauga amestecul de galbenusuri si se omogenizeaza. Se incorporeaza faina, cacaua si praful de copt, amestecand usor, de jos in sus, cu o spatula de silicon. Compozitia se toarna intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt si se introduce la cuptor pana cand trece de testul scobitorii. Se lasa apoi sa se raceasca.

Dupa ce s-a racit, blatul se portioneaza, eliminand marginile inestetice.

Sirop:

Intr-o craticioara se caramelizeaza zaharul, apoi se adauga apa si se lasa sa fiarba pana cand se topeste tot caramelul. Se adauga plicul de cappuccino si esenta de rom. Se lasa sa se raceasca.

Dupa aceea, portiile de blat se tavalesc prin sirop si se asaza pe o tava.

Glazura:

Ciocolata se rupe si se pune intr-un craticior impreuna cu untul si laptele. Se pune craticiorul la foc si se amesteca continuu in el pana cand se topeste toata ciocolata. Aceasta se lasa sa se racoreasca putin, dupa care se toarna cu grija, cu o lingura, peste fiecare portie de blat.

Prajiturile se introduc la frigider circa 30 de minute.

Decor:

Se mixeaza frisca si se orneaza fiecare prajitura cu ea, apoi se decoreaza cu fulgi de ciocolata si cacao.

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas

Incearca cea mai simpla si delicioasa reteta de pesto de leurda, explicata pas cu pas! Preparat in doar cateva minute, acest...

Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste

Incearca reteta traditionala de drob de miel, perfecta pentru masa de Paste! Preparat cu organe fragede, verdeata proaspata...

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise