Prajitura Katy. Reteta veche si delicioasa cu foaie sfaramata

Prajitura Katy – reteta veche si delicioasa cu foaie sfaramata. Un desert autentic, perfect pentru momentele de rasfat, ocazii speciale si nu numai.

Timp pregatire
70 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru 3 foi:
  • 500 gr faina alba
  • 130 gr zahar brut
  • 3 linguri pline cu untura de porc
  • 4 galbenusuri
  • 1 praf sare
  • 1/2 plic praf de copt
  • 4-5 linguri lapte dulce
  • Pentru crema:
  • 1 foaie din cele 3 coapte
  • 150 gr unt gras
  • 130 gr zahar brut
  • 100 gr biscuiti simpli
  • 100 gr miez de nuca tocat grosier
  • 4 linguri cacao neagra
  • 4 linguri gem caise
  • 1 lingura rom
  • 1 cana lapte dulce
  • pentru bezea:
  • 4 albusuri
  • 200 gr zahar alb pudra
  • Decor:
  • fulgi de ciocolata

Mod de preparare

Foile:

Pastram ingredientele la temperatura camerei cateva ore.

Intr-un castron, frecam untura cu un praf de sare si zaharul. Adaugam cate un galbenus, amestecam cu un tel pana le incorporam pe toate. Adaugam laptele. Faina o amestecam cu praful de copt si o adaugam amestecam initial cu un tel, apoi framantam cu mana pana obtinem un aluat dens, nelipicios. Impartim aluatul in 3 portii egale. Intindem direct pe foaia de copt, cate o foaie, o intepam cu furculita din loc in loc, apoi o punem la copt, in cuptor, la foc mediu, cam 10- 12 minute. Le scoatem si le lasam la racit.

Pentru crema, frecam untul moale cu zaharul si cacaoa. Adaugam laptele si romul, amestecam. Adaugam gemul, nuca si apoi faramam o foaie si biscuitii. Punem peste compozitia din castron si amestecam cu o paleta, pana obtinem o pasta nu foarte moale.

Intr-o tava, asezam o hartie de copt, asezam o foaie de prajitura, intindem crema si apoi nivelam frumos. Asezam cea de-a doua foaie de prajitura si presam usor ca sa se aseze egal pe crema. Punem o alta hartie de copt deasupra, asezam un tocator din lemn deasupra si dam prajitura la rece, cat timp pregatim bezeaua.

Pentru bezea, mixam albusurile spuma intr-un vas care urmeaza sa fie asezat pe baie de aburi. Cand spuma devine alba si densa, adaugam zaharul pudra si mixam in continuare. Mutam vasul pe baie de aburi si lasam cam 30 minute sa se pregateasca bezeaua, mixand din cand in cand. Cand se intareste pe marginile vasului bezeaua, o luam de pe baia de aburi si o intindem peste prajitura. Lasam un pic sa se raceasca, presaram fulgi de ciocolata si apoi dam prajitura la rece pana a doua zi.

Incearca si reteta de prajitura Tavalita, prajitura Figaro sau prajitura Medovik. Pofta buna!

Cornete sau rulouri din foietaj cu crema de vanilie - reteta usoara, rapida si delicioasa

Cornete sau rulouri crocante din foietaj umplute cu o crema fina de vanilie si frisca. O reteta usoara, rapida si...

Reteta simpla de turta dulce. Usor de facut, gustoasa si aromata

Incearca o reteta simpla de turta dulce! Usor de facut impreuna cu copiii sau nepotii, aromata si delicioasa. Perfecta pentru...

Carnati de casa. Reteta traditionala de carnati din carne de porc si vita

Descopera reteta traditionala de carnati de casa din carne de porc si vita, cu boia, usturoi si condimente . Simpli,...

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise