Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura ideala pentru mese festive sau deserturi de casa, usor de preparat si plina de arome.

Timp pregatire
25 minute
Timp coacere
35 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 250 g unt (la temperatura camerei)
  • 150 g zahar pudra
  • 5 galbenusuri
  • 350 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 praf de sare
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • Pentru stratul de gem:
  • 400 g gem acrisor (de prune, caise sau visine, pentru un gust contrastant)
  • Pentru bezea cu nuca:
  • 5 albusuri
  • 200 g zahar tos
  • 200 g nuca macinata
  • 1 lingurita zeama de lamaie (optional)

Mod de preparare

Prepararea blatului:

Intr-un bol mare, mixeaza untul moale cu zaharul pudra pana devine cremos si aerat.
Adauga pe rand galbenusurile si esenta de vanilie, mixand bine dupa fiecare.
Cerne faina impreuna cu praful de copt si praful de sare, apoi incorporeaza-le treptat in compozitia de unt, amestecand usor pana obtii un aluat omogen.
Intinde aluatul intr-o tava de aproximativ 30x25 cm, tapetata cu hartie de copt, si niveleaza-l uniform.
Adaugarea stratului de gem:

Intinde uniform gemul acrisor peste aluat, acoperind toata suprafata.
Prepararea bezelei cu nuca:

Bate albusurile cu un praf de sare pana devin spumoase.
Adauga treptat zaharul tos si continua sa mixezi pana cand obtii o bezea tare si lucioasa.
Adauga zeama de lamaie (optional), pentru a ajuta la stabilizarea bezelei.
Incorporeaza nuca macinata in bezea, amestecand usor cu o spatula, pentru a pastra aerul in compozitie.
Asamblarea si coacerea:

Intinde bezeaua cu nuca peste stratul de gem din tava si niveleaza cu grija.
Preincalzeste cuptorul la 170°C si coace prajitura timp de 35-40 de minute, pana cand bezeaua devine aurie si crocanta la suprafata.
Lasa prajitura sa se raceasca complet in tava inainte de a o taia in felii.
Sfaturi pentru servire
Prajitura Figaro se serveste de obicei rece, iar aroma sa se intensifica pe masura ce straturile de gem si nuca se intrepatrund. Este o alegere perfecta pentru ocazii speciale sau mese festive.

Incearca si prajitura Domino, prajitura cu aluat ras si gem sau prajitura semiluna. Pofta buna!

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Reteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise