Prajitura cu zmeura si rodie

Timp pregatire
240 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Blat
  • 3 oua foarte mari (XL)
  • 70 g zahar
  • 50 g unt topit
  • 60 g faina de grau
  • 25g cacao
  • 5 g praf de copt
  • 2 lg apa calduta
  • un praf sare
  • Sirop zmeura
  • 420g zmeura
  • 100g zahar
  • Crema zmeura
  • 250 ml sirop zmeura
  • 10 g gelatina granule
  • 40 ml apa
  • 200 g smantana lichida (30%grasime - Pilos)
  • 80 g smantana obisnuita (20% grasime - Fina si cremoasa am folosit eu)
  • Crema de frisca cu rodie
  • 200 g smantana lichida (30%grasime - Pilos)
  • 60 g zahar
  • 80 g smantana obisnuita (20% grasime)
  • 6 g gelatina granule (dr. Oetker)
  • 30 ml apa
  • 60 g seminte de rodie
  • Decor
  • 100 g ciocolata amaruie (55% cacao)
  • seminte de rodie
  • zmeura

Mod de preparare

Blat

1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.

2. Separa albusurile de galbenusuri.

3. Mixeaza albusurile spuma tare cu praful de sare. Adauga zaharul in doua transe si mixeaza dupa fiecare transa pana cand zaharul este complet dizolvat.

4. Adauga galbenusurile si untul topit si racit in compozitie si mixeaza pana la inglobarea acestora..

5. Amesteca faina praful de copt si cu cacaoa, si cerne mix-ul in compozitie in doua-trei transe. Inglobeaza-l usor cu o spatula, prin miscari circulare, de sus in jos. Adauga apa calduta si amesteca pana cand este total inglobata.

6. Toarna compozitia intr-o tava dreptunghiulara (32 x 22 cm) tapetata cu hartie de copt si introdu in cuptor pentru 15 minute, sau pana trece testul scobitorii.

7. Scoate tava din cuptor si lasa sa se raceasca complet.

Sirop de zmeura

Pune zmeura congelata impreuna cu zaharul intr-o cratita cu fund dublu si lasa la foc potrivit 2-3 minute, sau pana cand zmeura se inmoaie si lasa sirop apoi paseaz-o cu un blender. Pune-o intr-o strecuratoare si apasa pe ea cu o spatula ca sa separi semintele si sa scoti cat mai mult sirop.

Nota: daca folosesti zmeura proaspata, o acoperi cu zahar si o lasi de pe o zi pe alta, apoi o dai prin blender si sita.

Crema de zmeura

Lasa blatul in tava in care l-ai copt tapetata in prealabil cu hartiede copt sau cu folie alimentara, si prepara crema.

1. Hidratezi gelatina in apa pentru 10 minute, apoi o torni in siropul cald de zmeura si o dizolvi.

2. Mixeaza smantana lichida pana cand creste in volum si devine aerata, adauga smantana obisnuita si siropul si mixeaza pana la inglobarea acestora.

Toarna crema peste blat si introdu in frigider pentru 1 ora sau in congelator 15-20 min.

Crema de frisca cu rodie

1. Hidratezi gelatina 10 min in apa, apoi o dizolvi pe baie de aburi.

2. Mixezi smantana lichida cu zaharul pana cand creste in volum si devine aerata. Adaugi smantana obisnuita si gelatina dizolvata si mixezi pana la incorporarea lor. Adaugi semintele de rodie si le incorporezi cu o spatula in compozitie.

Scoti tava din frigider/congelator, torni crema de frisca cu rodie deasupra, nivelezi si introduci in congelator pentru cateva ore (minumum 4, desi eu am lasat-o peste noapte).

Decor

Topeste ciocolata pe baie de aburi si intinde-o pe o hartie de copt. o introduci in frigider pentru 5-10 minute, apoi tai triunghiuri cu un cutit incalzit in apa fierbinte.

Scoti prajitura din congelator, o lasi la temperatura camerei 10-15 min, cu un cutit cu lama fierbinte (tinut in apa fierbinte) tai marginile, o portionezi in dreptunghiuri de 8x4 cm si o decorezi cu triunghiurile de ciocolata, semintele de rodie si zmeura.

Enjoy!

Nota: Poti pune glazura de ciocolata deasupra.

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios

Descopera o reteta simpla de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Un desert moale, aromat, fara lactate, perfect...

Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptor

Incearca aceasta rețeta simpla si rapida de cartofi wedges la cuptor. Crocanți la exterior si moi la interior, acesti...

Sarmale de post cu ciuperci și orez

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise