Prajitura cu mere caramelizate, piscoturi si crema cu mascarpone

Spalam merele, le decojim si le taiem cuburi potrivite.

Timp pregatire
80 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru merele caramelizate:
  • 600 gr mere
  • 3 linguri zahar
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1 lingurita unt
  • Pentru blat:
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
  • 3 linguri ulei
  • 5 linguri lapte
  • 7 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • vanilie
  • un praf de sare
  • Pentru crema:
  • 250 gr mascarpone
  • 200 ml frisca lichida
  • coaja rasa de lamaie
  • 1 lingura zahar pudra
  • 2 lingurite vanilie
  • In plus:
  • 1 pachet mic de piscoturi
  • zeama de compot de caise
  • 1 lingura cacao
  • miez de nuca
  • fructe pentru decor (astea le puneti in functie de preferinte)

Mod de preparare

Merele caramelizate:

Spalam merele, le decojim si le taiem cuburi potrivite.

Le transferam intr-o cratita, adaugam zaharul, scortisoara si untul.

Punem cratita pe foc, amestecam bine pana zaharul este topit, apoi le lasam 5 minute la foc mic sa fiarba.

Cand sunt gata, tragem cratita de pe foc, lasam merele sa se raceasca.

Blatul:

Galbenusurile le mixam cu zaharul, apoi si cu uleiul.

Adaugam laptele, apoi praful de copt, vanilia si faina.

Albusurile le batem spuma cu un praf de sare, apoi le incorporam in compozitia de galbenusuri, cu ajutorul unei palete.

Ungem cu unt si tapetam cu hartie de copt o tava rotunda cu diamentrul de 26 cm.

Turnam merele, le nivelam, apoi punem compozitia de blat si o nivelam.

Introducem prajitura in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, cam pentru 20-25 de minute. Facem testul cu scobitoarea si cand este gata, o scoatem din cuptor si o lasam sa se raceasca.

Prajitura rece, o rasturnam pe un platou, sa fie cu merele in sus.

Crema:

Mixam mascarponele cu zaharul pudra, vanilia si coaja rasa de lamaie.

Separat, mixam frisca lichida rece, dar nu de tot.

O incorporam peste mascarpone si mai mixam putin.

In jurul prajiturii de pe platou punem un inel detasabil.

Punem cam jumatate din crema, o nivelam.

Trecem piscoturile prin zeama de compot, le asezam in tava, apoi punem restul de crema si o nivelam.

Dam prajitura la frigider 2-3 ore.

Dupa acest timp, o scoatem din frigider, indepartam inelul detasabil.

O pudram cu cacao, apoi o decoram cu bucati de mere, miez de nuca, struguri, frunze de menta si ce va mai place.

Portionam si servim. Sa aveti pofta!

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios

Descopera o reteta simpla de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Un desert moale, aromat, fara lactate, perfect...

Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptor

Incearca aceasta rețeta simpla si rapida de cartofi wedges la cuptor. Crocanți la exterior si moi la interior, acesti...

Sarmale de post cu ciuperci și orez

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise