Prajitura cu foi fragede, crema de caramel si glazura de ciocolata

Prajitura cu foi fragede, crema de caramel si glazura de ciocolata. un desert delicios, simplu de preparat, perfect pentru orice ocazie. Descopera reteta pas cu pas!

Timp pregatire
50 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Foi fragede cu amoniac:
  • 500 g faina
  • 150 g zahar pudra
  • 150 g unt sau margarina (rece)
  • 1 ou
  • 100 ml lapte
  • 1 lingurita amoniac alimentar (pentru fragezime)
  • un praf de sare
  • Crema de caramel:
  • 300 g zahar
  • 200 ml smantana lichida pentru frisca
  • 200 g unt
  • 100 ml lapte
  • 4 linguri faina sau amidon (pentru ingrosare)
  • un praf de sare
  • Glazura de ciocolata:
  • 150 g ciocolata neagra
  • 100 ml smantana lichida (pentru frisca)
  • 50 g unt
  • Aveline (pentru decor):
  • o parte din crema de caramel, pastrata separat inainte de asamblare

Mod de preparare

Foi fragede cu amoniac:
Intr-un bol, cerne faina si adauga zaharul pudra si un praf de sare.
Dizolva amoniacul in lapte (sau in doua linguri de otet), apoi adauga-l in bol.
Taie untul rece in cubulete si adauga-l in faina. Framanta rapid cu mainile pana obtii o compozitie sfaramicioasa.
Adauga oul si amesteca bine pana aluatul devine omogen.
Imparte aluatul in 3 parti egale. Intinde fiecare parte intr-o foaie subtire si coace-le pe dosul tavii (20cmx30cm) la 180°C, timp de 10-12 minute, pana devin aurii. Lasa foile sa se raceasca.

Crema caramel:
Topeste zaharul intr-o cratita la foc mediu, amestecand constant, pana obtii un caramel auriu.
Adauga smantana lichida si amesteca pana la omogenizare (atentie la aburi).
Separat, dizolva faina sau amidonul in lapte si adauga amestecul in caramel. Amesteca continuu pana crema se ingroasa.
La final, incorporeaza untul si un praf de sare, apoi lasa crema sa se raceasca. Pastreaza o parte din crema pentru decor.

Asamblarea prajiturii:
Asaza prima foaie pe un platou si intinde un strat generos de crema caramel.
Asaza a doua foaie peste crema si intinde din nou un strat de crema caramel.
Asaza ultima foaie deasupra si preseaza usor.

Glazura de ciocolata:
Incalzeste smantana lichida pana aproape de fierbere si toarn-o peste ciocolata maruntita.
Amesteca pana se topeste complet si adauga untul pentru o textura lucioasa.
Toarna glazura de ciocolata peste prajitura si niveleaza.

Decorarea cu aveline:
Foloseste crema de caramel pastrata pentru a decora prajitura cu aveline folosind un pos cu varf stelat.

Servire:
Lasa prajitura sa stea cateva ore (sau peste noapte) la rece pentru ca foile sa devina fragede. Taie prajitura in felii si bucura-te de acest desert delicios si rafinat!

Incearca si reteta de prajitura cu foi si crema de lamaie, prajitura cu foi si crema de vanilie sau prajitura Albinita. Pofta buna!

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Orez cu carne de porc

Reteta de orez cu carne de porc. Cum prepari acasa cea mai buna reteta de orez cu carne de porc.

Gutui coapte cu sirop de vin rosu

Gutui coapte cu sirop de vin rosu. Gutuile se spala bine, se taie in sferturi sau pe jumatati, in functie de preferinte si se...

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise