1.Porumbeii se jumulesc de fulgi apoi se parlesc la flacara aragazului,se sterg cu o carpa de bumbac.Se indeparteaza gusile cu grija sa nu le spargem,apoi li se face o mica incizie sub piept cu lama unui cutit ascutit si li se indeparteaza intestinele,plamanii si maruntaiele,Se spala bine in mai multe ape si se lasa sa se zvante.Fiecare porumbel se unge cu ulei de masline in interior si in exterior,apoi se sareaza si se condimenteaza cu piper si nucsoara si se lasa la rece cateva ore,de preferat de seara pana dimineata.
2.Morcovul si radacina de patrunjel se dau prin razatoarea mica,cipurcile se feliaza cu tot cu piciorus,verdeata se toaca fin,inima si ficateii se taie marunt.
Intr-un strop de ulei se calesc maruntaiele tocate apoi zarzavatul dat prin razatoare si ciupercile.Se acopera cu un capac si se lasa la inabusit cateva minute apoi se descopera si se lasa sa se caleasca u8n pic.Se potrivesc de sare si condimente dupa gust.Se dau la o parte de pe foc si se adauga verdeata tocata fin,se lasa sa se racoreasca un pic si se incorporeaza si oul batut spuma si miezul de nuca.Se imparte compozitia in 3 parti egale.
3 Se inteapa din loc in loc,cu lama unui cutit piepturile porumbeilor,apoi se umple ficare cu umplutura de ciuperci,prin incizia de sub piept,apoi se astupa orificiul cu cate o rosioara chery.
Se pun porumbeii umpluti,cu piepturile in sus intr-o forma termoizolanta cu capac,se stropesc cu ulei si cu vinul de butuc(poate sa fie alb,roz sau rosu),cu un praf de sare si piper,se adauga apa cat sa acopere 3 sferturi din porumbei apoi se pune capacul si se da 40 de minute la cuptor,se scoate forma,se intorc cu piepturile in jos ,se acopera forma cu capac si se mai lasa la cuptor inca 20 minute,dupa care se reintorc iar cu piepturile in sus,se descopera forma si se mai lasa inca 20 de minute sa se rumeneasca un pic.
4. Pentru cuiburi luam cate 2 foi,le ungem cu unt topit,le suprapunem,ne ajutam de o coadarotunda de lingura de lemn mai lunga sau un betisor pe care il punem la mijlocul foii,pe lungime apoi pliem foaia in doua,incretim usor cu mana,tragem betisorul usor si apoi unim capetele care se formeaza bucla,spre exterior astfel incat sa obtinem cuibul care se aseaza pe hartie de copt,intr-o tava.Se fac 3 astfel de cuiburi,apoi se ung si in inerior si margini cu untul ramas,se presara seminte de susan,se dau 15 minute la copt,pana se rumenesc usor.Fasolea pastai se fierbe in apa cu sare,apoi se scurge si se trece pe sub jet de apa rece,ciupercile se feliaza si apoi se soteaza intr-o piucatura de ulei de masline,se sareaza si condimenteaza dupa gust.Morcovul fiert in apa cu sare ,se feliaza si el in fasii lungi subtiri.
Se aranjeaza cuiburile crocante pe farfurii,se pune un strat de fasii subtiri de morcov,cate o lingura cu fasole pastai ,cate o lingura de ciuperci sotate si deasupra se pune cate un porumbel umplut.Se serveste cald.
Pofta buna!!!
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise