Pogacele cu jumari

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa
Pogacele cu jumari

Ingrediente

  • 500 gr faina
  • 25 gr drojdie proaspata
  • 1 ou
  • 2 linguri untura de porc rece
  • 200 ml lapte caldut
  • 1 lingurita de zahar
  • 1 lingurita de sare
  • Pentru pasta de jumari:
  • 250 gr jumari
  • sare,piper
  • Pentru finisat:
  • 1 ou batut
  • mac,susan,chimion

Mod de preparare

Macinam jumarile si le amestecam cu sare si piper.Intr-un castron punem drojdia,1 lingurita de zahar,putin lapte si doua linguri de faina.Preparam o maia pe care o lasam la loc caldut,pana cand face basici. Intr-un castron mai mare punem faina si untura,pe care le frecam pana capata un aspect nisipos.Se face o gaura in mijloc in care se toarna drojdia crescuta si laptele caldut amestecat cu oul.Se framanta bine pana cand vom obtine un aluat neted.

Acoperim castronul si il lasam sa dospeasca la temperatura camerei pana cand isi dubleaza volumul.Punem putin ulei pe masa de lucru si rasturnam aluatul.Il intindem sub forma unui dreptunghi de circa 8mm grosime. Ungem aluatul cu pasta de jumari.Pornind din cele doua laturi mai scurte ale dreptunghiului,aducem marginile aluatului pana la mijoc unde se intalnesc,apoi se indoaie in doua pe linia de imbinare. Dreptunghiul lung obtinut se indoaie in doua de la jumatate,apoi se infoliaza si se da la frigider circa 20-30 de minute.Dupa cele 20 minute se intinde aluatul din nou,si se pliaza pe latura cea mai lunga,de data aceasta doar in 3.Se da din nou la frigider.Dupa trecerea timpului (30 minute) se mai impacheteaza inca o data in 3.Se mai lasa la frigider inca 30 de minute.

Se cerne planul de lucru cu faina si se intinde aluatul cam de 5-7 mm grosime in forma de dreptunghi.Cu o forma speciala,cu un pahar(sau sub ce forma doreste fiecare)se decupeaza aluatul. Pogacelele se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt,si se lasa la temperatura camerei sa mai creasca un pic.Se ung pe deasupra cu ou batut,atentie nu si pe margini,altfel vor creste asimetric si se presara cu mac,susan,sau chimion.(In reteta originala se pune chimion,dar alor mei nu le place).Se coc in cuptorul incins pana se rumenesc usor deasupra.Merg de minune langa un paharel de vin rosu.Sunt fragede si delicioase!

Tort cu crema de ciocolata si rom. Un desert aromat si delicios, perfect pentru orice ocazie

Tort cu crema de ciocolata si rom – un desert rafinat, cu blaturi pufoase de cacao, insiropate cu caramel aromat, crema...

Salata de cartofi cu oua. Reteta simpla, si gustoasa, foarte simplu de preparat

Salata de cartofi cu oua – o reteta simpla, gustoasa si rapida, perfecta pentru orice masa. Preparata din ingrediente...

Salata de morcovi cu iaurt si usturoi. Reteta simpla, rapida si sanatoasa

O reteta simpla, rapida si sanatoasa de salata de morcovi cu iaurt si usturoi. Perfecta ca garnitura alaturi de peste, carne,...

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise