Se amestecă făina cernută proaspăt cu praful de copt.
Restul se bat împreună: ouă, ulei, sare, iaurt.
Se adaugă făina şi puţină apă călduţă ca să iese un aluat elastic.Se lasă 10 minute la odihnă.
Se ia cu mâna aluat, se face o mică sferă. Se pune făină pe planşetă şi se întinde aluatul foarte subţire.
Se pune umplutura, se închide marginea, se trece ruloul peste plăcintă să se aplatizeze.
Se coc în tigaie antiadezivă unsă cu ulei, cam 5 minute pe o parte(la foc mai mic).
Am făcut prima data una mai mare, apoi am făcut să încapa câte 2 în tigaie.
Se poate împărţi aluatul în vreo 20-24 de grămăjoare, daca doriţi să fie strict egale. Înfăinaţi mâna să nu se lipească aluatul.
Datorită făinii care se arde, trebuie să mai ştergeţi din când în când tigaia cu prosop de hârtie.
Eu nu am pus zahăr în mere, cine doreşte poate pune.Sa nu uitaţi de scorţişoară. Merele de iarna sunt mai fără suc şi nu le-am călit. Se pot pudra cu zahăr dupa aceea.
Cele cu carne, brânză le-am uns cu smântână. Chiar dacă se răcesc, se pun la microunde(sau la cuptor înainte de servire.
Se pot face şi cu triunghiuri de brânză topită.
Au ieşit foarte bune cele cu dovleac copt şi unse cu dulceaţă acrişoară.
Fiecare moment al zilei poate fi „onorat” cu un fel de plăcinte:cele sărate merg la aperitiv sau chiar ca fel principal cu o salata verde sau roşii; cele cu mere şi dovleac merg bine cu un ceai din baton de scorţişoară în care pui şi un plic de rooibos!
Sunt mai bune calde, cum zicea bunica mea:” Care cum se coace ad-o-ncoace!”. Mie îmi plac reci acelea cu măr.
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise