Placinta cu lapte si gris

Timp pregatire
70 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 9 foi de placinta, 1 3/4l lapte, 320g gris, 4 oua, 1 pastaie vanilie sau o esenta vanilie,300 gr zahar,50 gr unt (topit, pentru uns)
  • 200 gr zahar,1 lingura scortisoara pentru pudrat foile de placinta

Mod de preparare

Umplutura: laptele cu grisul se pun pe foc si se incalzesc putin.

Se bat ouale si se freaca cu zaharul pana acesta se topeste. Se adauga incet peste laptele caldut si se amesteca continu pana grisul se ingroasa, ca o mamaliga. Luam grisul de pe foc si adaugam esenta de vanilie.

Crusta: Cele 200 gr zahar se amesteca cu scortisoara

In tava rotunda cu pereti detasabili (26cm) se pun 3 foi de placinta care se ung fiecare in parte cu unt topit. Foile se lasa sa atarne peste margini.

Se presara zahar aromat cu scortisoara peste cele 3 foi, avand grija sa acoperiti si marginile. Deoarece tava este rotunda foile de placinta se pun in cruce(una pe lungime, urmatoarea pe latime, pentru a se putea la sfarsit aduna marginile spre mijlocul tavii).

Se repeta cu restul de 6 foi de placinta, in serii de cate 3.Vom avea deci o crusta pentru placinta formata din 9 foi unse fiecare cu unt si presarate cu zahar cu scortisoara.

Se toarna umplutura de gris inauntru si apoi se aduna marginile foilor care atarna, spre mijlocul tavii, ungand foile de deasupra cu unt.

Ce ramane din zaharul aromat se presara deasupra placintei.

Se da la cuptor la 180C pentru 45 minute pana se rumeneste.

Dupa ce sta cateva ore la rece e mai buna si se feliaza foarte usor.

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala

Incanta-ti familia si oaspetii cu un cozonac pufos si delicios, pregatit dupa o rețeta tradiționala! Acest cozonac cu nuca,...

Drob de pui

O reteta adaptata nevoilor medicale a familiiei, dar la fel de delicioasa ca un drob de miel, un drob usor si parfumat

Oua vopsite natural in foi de ceapa - metoda traditionala explicata pas cu pas

Descopera cum sa vopsesti oua natural in foi de ceapa folosind metoda traditionala, fara chimicale. Urmeaza pasii simpli...

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise