Populara placinta a patruns in Dacia prin intermediul romanilor,care la randul lor au preluat reteta de la greci. Romancele de azi si dintotdeauna au plamadit placinte fel si fel :dulci, sarate, retetele fiind adaptate in functie de obiceiurile locului.
Cine nu a pregatit sau degustat macar o data , placinta cu ravase, nelipsita de pe masa de revelion, dornic sa-si cunoasca norocul in anul ce urmeaza? Cine nu a fost imbatat macar o data de mirosul placintei cu mere de toamna dulci acrisoare ? sau a celei de dovleac in amestec cu scortisoara si nuca...Cine nu a auzit de traditionala pasca pregatita de toate gospodinele in ajunul Sfintelor zile de Pasti!
Bunica obisnuia sa pregateasca placintele cu branza in sambata dinaintea Floriilor -sau a lui Lazar, si sa le dea de pomana in special copiilor. Ne imbia sa mancam spunandu-ne ca astfel nu vom muri de pofta ca Lazar sau ca nu vom cadea niciodata din pom - conform legendelor povestite de ea ....
La placinte inainte! :)
Placinta turnata cu branza dulce seamana mai mult a prajitura ,dar pentru ca are cele doua straturi si umplutura ...tot placinta sa-i zicem!
O placinta- fina, gustoasa si aromata!
Umplutura:
Se paseaza bine branza proaspata ,
se amesteca apoi cu smantana,
ouale, mirodeniile, grisul ,
zaharul si stafidele.
Aluatul:
Se mixeaza ouale intregi cu zaharul si
se adauga restul ingredientelor.
Aluatul obtinut se imparte in doua parti egale.
Se unge o tava cu ulei si se presara cu faina.
Se toarna prima jumatate din cantitatea de aluat si se coace 7-8 minute.
Se scoate tava, se aseaza umplutura si se toarna si restul de aluat. Se mai coace inca 25-30 minute.
Se pudreaza cu zahar farin.
Este delicioasa servita calda, dar nici rece nu e de refuzat. ;)
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise