Daca spanacul este crud, de la piata, el va trebui spalat bine, se vor arunca cotoarele iar frunzele se vor pune intr-o oala cu apa fierbinte pentru a se opari. Se pot lasa sa fiarba in cateva clocote, apoi se strecoara, se clatesc in apa rece si se taie marunt.
Putem scuti aceasta etapa preliminara daca luam o punga de spanac congelat de la supermarket sau o cutie cu spanac fin, crema (legumele si fructele congelate isi pastreaza in totalitate calitatile si principiile nutritive).
Curatam cateii de usturoi, ii spalam bine si ii taiem marunt, apoi ii punem la calit cu uleiul. Adaugam sarea, mararul, leusteanul si o lamela de unt, apoi le mai rumenim putin pana usturoiul devine lucios, fara sa se arda, pentru ca daca-si schimba culoarea devine toxic. Adaugam spanacul si il lasam putin si pe el la calit pentru a i se intensifica aroma, apoi adaugam smantana de gatit si 150 ml lapte dulce. Lasam sa dea totul in clocot, dar mestecam din cand in cand sa nu se prinda de fundul vasului.
Frecam o lingura de faina cu apa rece pana cand devine cremoasa si nu mai sunt cocoloase, apoi adaugam peste ea 150 ml de lapte si omogenizam. Turnam aceasta compozitie peste spanacul din cratita si le lasam sa fiarba pana se ingroasa si simtim ca lingura se invarte mai greu iar mirosul de faina a disparut.
Cand e gata, lasam mancarea sa se odihneasca cu capacul acoperit.
Pregatim friganelele astfel:
Taiem painea in felii potrivite (de preferat ar fi sa avem paine gata feliata) si pregatim, in 2 farfurii adanci, laptele si ouale - pe care le vom bate bine cu un praf de sare.
Intr-o tigaie antiaderenta punem sa se topeasca un cub mic de unt (nu punem tot untul dintr-o data pentru ca se va arde si friganelele vor iesi negricioase si cu gust de ars si fum).
Trecem fiecare felie de paine prin lapte (daca s-a imbibat prea mult o mai presam putin), apoi prin oul batut si o punem in tigaie sa se rumeneasca cate 1-2 minute pe fiecare parte, apoi o scoatem intr-un vas termorezistent. Procedam asa pana terminam toate feliile de paine. Putem folosi ulei in loc de unt la prajirea lor, dar in combinatie cu piureul de spanac eu prefer untul.
Punem pe farfurii intinse friganelele si piureul de spanac. Se serveste simplu.
Observatie: am specificat sare iodata pentru ca, in cazul persoanelor care nu mananca deloc carne, cantitatea de iod din organism scade destul de mult, la fel si sodiul si chiar potasiul. Deci in cazul vegetarienilor este necesara sarea in mancare si mai ales sarea iodata.
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise