Se curata bine ciolanul (daca e nevoie il parliti putin la aragaz) si il radeti cu un cutit, spalati-l in apa fierbinte.
Puneti-l la fiert in apa rece cat sa acopere bine, cam 3 litri, intr-o oala cu capac. Se fierbe aproximativ 90 de minute, apoi adaugati zarzavaturile, foaia de dafin, piperul boabe. In timp ce fierbe inlaturati spuma, ca sa iasa piftia limpede.
Fierbeti inca vreo 30-40 minute pana se desprinde carnea de pe oase. Lasati sa se racoreasca. Adunati cat mai mult din grasimea de la suprafata.Puneti usturoi zdrobit sau tocat foarte fin cat doriti, dupa gust. Dupa 10-20 minute strecurati zeama. Carnea se dezoseaza foarte bine si se portioneaza. Pastrati pentru decor.
Pregatiti mai multe castronele mici de o portie. Pe fundul castronelelor puteti garnisi cu felii de morcov, patrunjel, eventual cubulete mici de gogosar, felii subtiri de castravete murat. Aranjati si bucati de carne, apoi turnati foarte incet zeama strecurata. Dupa cateva ore se incheaga si curatati grasimea care s-a adunat deasupra.
Rasturnati piftia pe farfurii intinse (sau toate pe un platou mai mare) si garnisiti frumos cu fasii de ciolan, hrean, lamaie. Se poate servi cu sos de usturoi si muraturi.
Pofta buna.
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise