Piept de rata cu sos de portocale si vin rosu si ciuperci champignon cu patrunjel

Timp pregatire
45 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 2 piepti de rata
  • 200 suc de portocale, proaspat stors
  • 50 ml vin rosu, sec
  • 10 ml sos soia
  • 1 lingura de miere
  • 500 g ciuperci champignon
  • 100 ml vin rosu
  • 30 g unt
  • patrunjel
  • sare
  • piper
  • ulei de masline

Mod de preparare

Scoateti pieptul de rata din frigider cu cel putin o ora inainte de a-l gati.

Crestati pielea pieptilor de rata pe diagonala, din ambele directii, astfel incat sa obtineti mici romburi. Rasniti sare grunjoasa si piper pe o parte si pe cealalta. Asezati pieptii de rata intr-o tigaie rece, cu fata in jos, si aprindeti focul. Veti observa cum grasimea se va topi usor in tigaie. Prajiti pieptul aproximativ 4-5 minute, pana cand pielea este bine rumenita. Intoarceti pe partea cealalta si gatiti-l inca un minut. Mutati pieptul de rata intr-o tava si gatiti-l in continuare, in cuptor, la 200 de grade Celsius, intre 6 si 9 minute (in functie de cat de bine facut il doriti; eu prefer sa nu-l las mai mult de 7 minute).

Intre timp, puteti pregati sosul si ciupercile. Pastrati in tigaie doar o lingura sau doua din grasimea topita. Ce va ramane puteti pastra intr-un borcan pentru a pregati cu alta ocazie minunatii Sarldaises despre care va povesteam mai devreme. Asteptati pana cand sosul se reduce si adaugati zeama de portocale. Dupa ce sosul scade din nou (cam la jumatate) adaugam sosul de soia, sarea, piperul si mierea. Amestecam aproximativ doua minute si luam de pe foc.

Taiati ciupercile in jumatati sau sferturi (in functie de cat sunt de mari) si asezati-le in tigaia foarte bine incinsa. Le rumeniti bine, pe toate partile, in uleiul de masline, iar atunci cand capata culoare adaugati vinul si il lasati sa se reduca pana mai ramane doar 1/4 din lichid. Adaugati untul, sarea si piperul si lasati totul pe foc inca 2-3 minute. Opriti focul si adaugati patrunjelul.

Probabil ca pieptul de rata este gata deja, asa ca il puteti scoate din cuptor si pune pe o farfurie. Il lasati sa se odihneasca acolo cam 10 minute pentru ca toate sucurile delicioase sa ramana inauntrul carnii. Apoi, taiati pieptul in felii de aproximativ 2 cm.

Asezati ciupercile pe o farfurie, 3-4 felii din piept deasupra lor si turnati atat sos cat va este pe plac.

Mai multe retete, pe www.saltnsasha.wordpress.com.

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Orez cu carne de porc

Reteta de orez cu carne de porc. Cum prepari acasa cea mai buna reteta de orez cu carne de porc.

Gutui coapte cu sirop de vin rosu

Gutui coapte cu sirop de vin rosu. Gutuile se spala bine, se taie in sferturi sau pe jumatati, in functie de preferinte si se...

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise