Parjoalele moldovenesti, sunt de fapt chiftelute obisnuite din carne tocata.
Parjoalele moldovenesti, sunt de fapt chiftelute obisnuite din carne tocata, care au tot o forma rotunda, de fapt difera de la o bucatareasa la alta. Dupa ce carnea a fost curatata de pielite si eventual zgarciuri se toaca la masina de carne de doua ori , ca sa se lege bine si sa fie pufoase.Compozitia de carne nu trebuie sa aiba prea multa grasime, pentru ca se topeste prin prajire si parjolutele noastre se vor micsora substantial. Dupa ce am tocat carnea o vom pune intr-un vas unde vom face compozitia de parjoale si ne vom ocupa de celelalte ingrediente.Cartoful dupa ce a fost curatat si spalat se va da pe razatoarea fina. Painea o vom muia pentru cateva minute in lapte caldut. Ceapa si verdeata se vor toca marunt, iar usturoiul se va pisa cu putina sare. Cele doua oua le vom bate bine cu telul si le vom pune peste carnea tocata, impreuna cu celelalte ingrediente si vom amesteca bine cu mana. Painea o vom stoarce bine, sa nu aiba prea mult lichid si o vom pune in compozitie, apoi vom asezona dupa gust si amestecam din nou bine, pana compozitia este omogena si se simte ca este bine legata.Acum vom incepe sa formam parjolutele noastre, modelandu-le cu mana umdeda, dar in asa fel incat sa fie de dimensiuni egale. Ele nu trebuie sa fie prea mari si groase, totusi trebuie sa tinem cont de faptul ca ele prin prajire se micsoreaza destul de mult. Dupa ce le-am modelat, incepem prajirea lor. De obicei se dau prin ou si apoi prin pesmet, dar pentru ca eu le gatesc cu sos le voi da doar prin pesmet. E bine sa urmariti si pozele postate pe etape. Dupa ce le-am tavalit prin pesmet le vom praji in uleiul incins, iar cantitatea de ulei trebuie sa acopere bine parjoalele, ca sa fim siguri ca se va gati bine si carnea din interiorul lor. Desigur se vor praji pana capata o culoare aurie pe ambele parti, apoi le vom scoate pe prosoape de hartie pentru a se scurge surplusul de ulei. Ne ocupam acum de sos si de piureul de cartofi.Curatam cartofii de coaja, ii spalam bine si-i vom taia cuburi sau felii si ii punem la fiert cu foarte putina sare. Apa va fi de un deget deasupra cartofilor. Ii vom fierbe la foc mediu aprox. 25 de minute, pana intra usor furculita in ei. Vom trece acum la prepararea sosului.
Mod de preparare a sosului pentru parjolute:
Spalam ceapa si usturoiul si le punem la calit, dupa care le vom stinge cu lingura de otet, apoi adaugam pasta de rosii, invartim bine si lasam putin sa fiarba. Amestecam sucul de rosii cu faina, zaharul si vegeta, iar dupa ce s-a omogenizat totul bine vom turna peste ceapa si lasam sa fiarba la foc mic, dar invartim ca sa nu faca cocoloase. Adaugam restul de ingrediente si asezonam dupa gust. Daca sosul este prea gros se mai adauga putina apa calduta pana ajunge la consistenta dorita. Dupa ce a clocotoit putin, putem sa introducem parjolutele, lasand sa fiarba la foc mic 7-10 minute, acestea vor da sosului o aroma placuta si vor fi pufoase. Dupa ce au fiert cartofii ii vom scurge de apa, dar nu toata apa. Eu in loc de lapte lichid, folosesc lapte pudra si las din apa de la cartofi, care da piureului un gust deosebit de bun. Deci voi adauga laptele praf, untul, sare dupa gust si voi incepe sa-i zdrobesc. Daca mai este nevoie mai adaugam din apa lor, pana obtinem o crema moale si pufoasa. Vom gusta si daca mai e nevoie mai adaugam putina sare.Deci avem acum totul pregatit si putem sa servim meniul nostru gustos, alaturi de o salata sau muraturi de sezon. Va doresc: Pofta buna..!
Specific: Romania- Suceava
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise