Paine provensala din faina integrala (fara framantare) cu rosii uscate , lavanda si usturoi

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Cantitatile necesare pentru o paine :
  • -450 gr faina integrala de grau sau spelta
  • -1 lingura de sare marina
  • -aprox 360-400 ml de apa calduta
  • -1 lingura de drojdie uscata
  • -1 lingura de miere
  • -rosii uscate (o mana) taiate marunt
  • -flori de lavanda (o mana)
  • -usturoi pisat ( 2-3 catei)

Mod de preparare

Mod de preparare :

-se incalzeste cuptorul la capacitatea maxima

-se amesteca sarea , faina , rosiile uscate si lavanda intr-un bol mai mare ; se pun 3 linguri de apa calduta intr-o ceasca si se presara deasupra drojdia de bere uscata ; se lasa circa 2 minute ca sa actioneze

-se adauga mierea si usturoiul pisat peste apa cu drojdia

-se face un caus in mijlocul fainii si se toarna amestecul de drojdie si restul de apa calduta ; se amesteca cu mana cateva minute pana cand aluatul a capatat o consistenta elastica ; el trebuie sa nu fie tare ,ca aluatul care se framanta ci mai degraba sa aiba o consistenta mai moale (dar nu foarte:))

-se ia o forma de copt dreptunghiulara sau rotunda si se incalzeste putin in cuptor ; se scoate si se imbraca apoi peretii in hartie de copt (nu se foloseste folie de aluminiu) ; se toarna aluatul in aceasta forma si se acopera cu un prosop de bucatarie curat si nu foarte gros si se lasa sa stea langa aragaz , la caldura , pentru circa 20-40 minute sau mai mult, pana cand aluatul a crescut si s-a dublat

- se introduce in cuptor la temperatura maxima pentru 5 -7 minute , apoi se reduce temperatura si se mai lasa inca aprox 30 minute ; este gata cand se desprinde painea de marginea tavii sau hartiei si cand devine usoara (adica , daca au trecut cele aproximativ 40 minute o scoatem , o rasturnam si batem pe fundul ei cu degetele ca sa vedem daca suna a gol ; daca suna a gol si este usoara inseamna ca este gata .

La inceput va recomand sa coaceti painea simpla , fara adaosuri in compozitia ei ; trebuie sa vedeti cum va iese mai intai aluatul obisnuit, ce consistenta are, ca sa stiti apoi cum trebuie sa arate chiar si cand are alte ingrediente in el ; se poate folosi acest aluat si pentru pizza ; din aluat se pot face chifle mici in loc de o bucata mare de paine ; pentru asta folositi tava de briose si micsorati timpul de coacere , la circa 15 -20 minute .

Tort cu crema de ciocolata si rom. Un desert aromat si delicios, perfect pentru orice ocazie

Tort cu crema de ciocolata si rom – un desert rafinat, cu blaturi pufoase de cacao, insiropate cu caramel aromat, crema...

Salata de cartofi cu oua. Reteta simpla, si gustoasa, foarte simplu de preparat

Salata de cartofi cu oua – o reteta simpla, gustoasa si rapida, perfecta pentru orice masa. Preparata din ingrediente...

Salata de morcovi cu iaurt si usturoi. Reteta simpla, rapida si sanatoasa

O reteta simpla, rapida si sanatoasa de salata de morcovi cu iaurt si usturoi. Perfecta ca garnitura alaturi de peste, carne,...

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise