Paine fara framantare

Timp pregatire
1440 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • * 900 g faina 650
  • * 650 ml apa calduta
  • * 1/2 lingurita drojdie uscata (nu stiu cat inseamna in drojdie umeda)
  • * 2 lingurite sare
  • Mai ai nevoie de o oala/cratita groasa, din fonta sau lut cu capac (neaparat).

Mod de preparare

In prima zi, seara pregatesti coca pe care o lasi la crescut minim 12 ore (daca e vara). Eu am lasat-o pana am ajuns acasa de la serviciu, adica 18 ore. Coca se face amestecand faina cu sarea si drojdia, apoi adaugand apa. Toate se amesteca cu o lingura/paleta cam 3 minute, ca sa se absoarba apa uniform si sa se mai duca din cocoloase. Pune coca intr-un castron mare si o acoperi cu folie de plastic. Lasi castronul undeva sa nu fie curenti, cel mai bine in cuptor.

A doua zi presari putina faina pe masa de lucru si torni coca. Ea trebuie sa fie foarte moale, dar sa poti lucra cu ea, cam ca la ciabatta. Presara putina faina si pe coca sa nu ti se lipeasca de degete si preseaz-o putin ca sa scoti gazele din ea. Fa o bila si pune-o la loc in castron, acopera-l din nou si lasa sa mai creasca pana ce se incalzeste cuptorul (cam 1/2 ora)

Pune oala de fonta/lut/Jena in cuptor si incalzeste la temperatura maxima. Cand s-a incalzit foarte bine, scoate oala cu mare grija ca e fierbinte tare. Pune coca in ea,cresteaz-o putin, pune capacul si lasa la cuptor cam 30 min la 220 C.

Dupa asta scoate capacul iarasi cu mare grija sa nu te arzi si mai lasa cm 15 minute, ca sa se coloreze crusta.

Scoate oala din cuptor si lasa painea sa se racoreasaca putin, apoi pune-o sa se raceasca pe un gratar. Las-o sa se raceasca bine, nu o taia inainte, ca altfel e cam cleioasa in mijloc.

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Orez cu carne de porc

Reteta de orez cu carne de porc. Cum prepari acasa cea mai buna reteta de orez cu carne de porc.

Gutui coapte cu sirop de vin rosu

Gutui coapte cu sirop de vin rosu. Gutuile se spala bine, se taie in sferturi sau pe jumatati, in functie de preferinte si se...

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise