De 5 ani încerc sa fac pâine buna. Am avut și o mașina de pâine nemțeasca, dar ... s-a stricat si mulțumită acestui fapt am descoperit ca pâinea se face mai bine manual. Acum de curând am auzit despre maiaua din faina cu apa, formata in 7-8 zile de fermentare si am experimentat si cu aceasta metoda.
Abia acum am ajuns sa fac pâine buna, foarte pufoasa, si care tine multe zile, fără sa se întărească. Maiaua, cea care mi-a făcut întradevăr pâinea si pufoasa si care tine multe zile, se face astfel. Se pune intre-un borcan (800ml) cu capac, 2-3 linguri de făina cu apa călduța si se amesteca. Trebuie atâta apa ca sa fie fluida ca smântâna când se ia in lingura. In fiecare zi se pune cate o linguriță doua de făina si se amesteca, timp de 7-8 zile. Dacă necesita, se mai adaugă apa călduța. La această maia, prin adăugarea zilnică de faină, se reface cantitatea pentru alta tura de pâine. Dacă nu facem un timp pâine, se pune maiaua într-o cana de inox sau ceva plastic in congelator, si cu o zi inainte de intrebuintare se scoate pentru decongelare lenta, după care se continuă cu punerea de una două lingurițe faină zilnic. Astfel se întrețin in viata, microorganismele din maia.
Acum prepararea pâinii.
Pentru pâine mai întâi se dizolva in circa 100 ml apa călduța drojdia si cu una doua lingurițe de faina, si se amestecate bine. Nu necesita zahar cum se mai pune. Se lasă la dospit o,5-1 ore amestecându-se din cand in când.
Apoi într-un vas de frământ mai mărișor se pune faina, sarea, drojdia si doua linguri mari din maiaua făcută. Se frământă cu atâta apa călduța ca să se facă un aluat asa de consistent, in cat sa nu se ,,lase,, când îi dăm forma unei mingi de fotbal. Totuși aluatul sa nu fie tare, ci elastic. Atunci el nu se va mai lipi de vas si de mâini. Acest frământat durează cam 15-20 minute cu o singura mana, cu stânga, eu țin vasul de frământat. Nu necesita o frământare mai lunga.
Le lasă aluatul in acel vas, acoperit cu un ștergar de bucătărie, circa 1,5 ore. Aluatul astfel dospit si-a mărit de cam 2-3 ori volumul. Apoi se împarte in 3 părți cam egale, se frământa 2-3 minute si se pune in tăvi de chec, unse ușor cu ulei sau untura. Tăvițele se pun dea-lungul, astfel în cât să putem vedea capetele lor. Se poate da aluatului o forma de răsucire ca la cozonac. Se poate unge aluatul din tăvițe cu ou bătut. Trei astfel de tăvițe intra la fix in cuptorul unui aragaz normal. Atunci aprind focul cu butonul la cifra 1. Tăvițele stau pe grătar, sub ele este acea tava a aragazului ce are pe margini decupări ovale pentru căldura, si peste acea tava pun o tava veche de tabla ca sa nu se ardă pâinea in partea de jos. După 10-15 minute aluatul este crescut mult, si fără sa mai deschidem usa aragazului, se dă butonul la cifra 4 si in 55 de minute pâinea este gata. E bine ca înainte cu 10 minute sa mai inversăm tăvile sa se uniformizeze prăjirea. Garantat vă iese o pâine buna, de peste 800 g fiecare. La preț, materialele si gazul consumat, este echivalentul a doua din pâini, comparativ cu preturile pâini de aceiași greutate din magazin, si vă iese o pâine gratuit. Toate costurile le-am adunat. Dar mai ales vom avea satisfacția ca pâinea este făcută de noi. Dacă adaugăm si bucuria unei pâini fare chimicale, fără adausuri nedorite, vezi amelioratorii, coloranți si alte prostioare dăunătoare sănătății, bucuria este in întregul ei.
Doar acea maia ce este si ușor acrișoară si ușor înțepătoare la miros după 7 zile de dospire, face pâinea buna. Mai cred ca un cuptor electric ar fi mai bun de cât unul ce lasă gazele arse la pâine, cum este aragazul. Dar asta voi putea altădată.
Garantat.
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise