Napolitanele copilariei (nuca, caramel si glazura de ciocolata)

Timp pregatire
75 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • -foi de napolitane(4 bucati)
  • Caramel
  • -350 g zahar tos
  • -180 ml apa
  • Umplutura
  • -200 g zahar pudra
  • -4 galbenusuri
  • -250 g unt
  • -400 g nuca maruntita
  • -esente(rom, vanilie)
  • Glazura
  • -200 g ciocolata neagra
  • -100 ml frisca lichida
  • -30 g unt

Mod de preparare

Este o prajitura usor de pregatit, iubita de toti membrii familiei si nu e grea la stomac, trebuie sa tinem cont si de masa festiva de Sarbatorile Pascale care e foarte bogata si ne tenteaza..!

Vom incepe prepararea napolitanei.Vom mixa untul, care a fost la temperatura camerei si in prealabil taiat cubulete, cu zaharul pudra pana compozitia devine cremoasa apoi vom adauga esentele si galbenusul, unul cate unul si vom continua mixarea pana am incorporat toate galbenusurile, iar compozitia devine omogena. Dupa ce am terminat compozitia pentru umplutura ne ocupam de caramel.Intr-o oala de teflon vom pune zaharul iar peste el vom turna apa si vom lasa pana se face un sirop pe care il vom carameliza, la foc mic, dar sa avem grija sa nu treaca de faza de caramelizare pentru ca va deveni amarui.Pe toata perioada vom invarti permanent si focul trebuie sa fie la mic.Dupa ce s-a caramelizat zaharul vom turna compozitia pentru umplutura in oala, invartind cu telul pana se va topi tot zaharul si crema se va ingrosa.Vom stinge focul, apoi vom adauga nuca maruntita, nu macinata.Vom pregati foile de napolitana si dupa 5 minute putem incepe umplerea lor.De obicei, eu nu las sa se raceasca prea mult pentru ca aceasta crema se intareste destul de repede si va fi greu de intins intre foi. Umplutura o vom imparti in 3, si o vom intinde intre foi, trebuie sa fie un strat destul de gros si uniform pentru a simti gustul de nuca si de caramel. Ultima foaie va ramane fara umplutura, aceasta va fi imbracata in glazura de ciocolata, dar dupa cateva ore de racire sau chiar a doua zi.Dupa ce am terminat umplerea vom pune o greutate peste prajitura noastra si o vom da la rece.Eu am lasat-o la rece pana a doua zi, dupa care am ornat-o cu glazura de ciocolata.Glazura de ciocolata o vom prepara in momentul cand vrem sa ornam prajitura.Vom pune untul la topit fie intr-o tigaie mica de teflon sau pe baie de abur, iar dupa ce s-a topit vom adauga bucatile de ciocolata.Dupa ce s-a topit toata ciocolata vom turna frisca lichida.Totul se va face la foc mic si vom invarti incontinuu, vom lasa doar 2-3 minute apoi inchidem focul si vom turna glazura uniform peste ultima foaie de napolitana, iar la sfarsit presaram nuca taiata, care i-a dat un aspect minunat, nu mai spun de gustul ei aromat si placut care mi-a amintit de copilarie.

Taierea prajiturei o vom face dupa cateva ore, sa ne asiguram ca glazura deja s-a intarit.Mai intai vom inlatura marjinile si o vom portiona in bucati egale, fie sub forma de romburi, sau dreptunghiuri.

Eu am taiat-o in romburi, a avut un aspect minunat si a fost foarte apreciata si laudata.Eu de mult imi doream sa fac "napolitanele copilariei", dar aici la noi nu se gasesc astfel de foi, iar anul acesta cand am fost acasa, primul lucru mi-am cumparat foile de napolitane. Eu una, le ador foarte mult.

Daca aveti foi puteti incerca oricand, va asigur ca nu o sa dati gres..!

Pofta buna!

Specific : Romania

Cozonac cu nuca si migdale

Reteta de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Deliciu ciocolatos si usor de preparat

Descopera reteta simpla de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Un deliciu ciocolatos, cu o textura moale in...

Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie

Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie. Un mezel natural de casa fara afumare, extrem de...

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise