Punem apa la incalzit ,cat sa nu ne ardä cand incercam cu degetul mic.In apa dizolvam zaharul .Drojdia o frecam cu o lingurita de zahar si un praf de sare.Cernem faina de 3 ori pentru a o aerisi. O punem intr-un castron mai mare (lighean pentru framantat ),punem drojdia , un praf de sare si incepem sa lucram aluatul.Dupa ce aluatul devine mai elastic,punem putin cate putin uleiul si framantam ca la cozonac.Lasam la crescut , cam 2 ore.Eu infasor vasul in care am framantat aluatul cu folie alimentara pentru a nu patrunde nici un pic de aer rece sau curent si astfel timpul de crestere este mult mai mic.La fel procedez si la cozonac .
Dupa ce a crescut ,presaram masa de lucru cu faina si incepem sa lucram mucenicii. Taiem portii egale de coca.Fiecare portie o lucram cu mana ,facem suluri lungi si subtiri, rasucim si inchidem un cerc .Acest cerc il rasucim o data la mijloc si astfel formam optul.Asezam mucenicii in tava ,la distanta de cativa cm unii de altii pentru a nu se lipii in timpul coptului.In timpul asta , aprindem cuptorul la 180 de grade. Mai lasam cam 30 de minute sa mai creasca in tava si apoi ii bagam la cuptor, pentru 18-20 de minute, depide de cuptor.
Intr-un castronel punem mierea de albine cu apa.Cu acest sirop ungem foarte bine mucenicii dupa ce sunt scosi din cuptor ,peste care presaram nuca macinata.
Sunt minunati , pufosi , aromati si insiropati. Se poate incerca si varianta cu 200ml lapte in loc de 250ml apa si 2 oua.Dar eu pentru ca suntem in post , prefer aceasta varianta.
Pofta buna si sa nu uitati de cele 40 de pahare de vin .
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise