Malai de post

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 200 g faina de grau,
  • 40 g drojdie,
  • 2 linguri zahar,
  • 1 kg faina de malai foarte fin cernuta (nu este buna faina grisata),
  • apa,
  • sare

Mod de preparare

Se face o plamadeala din faina alba, drojdia si zaharul, dizolvate in putina apa calda. Se lasa la cald, eventual cu vasul acoperit cu un stergar, pana cand creste, de isi dubleaza volumul. Se adauga malaiul in plamadeala dospita, cate putin, si apoi, dupa fiecare cantitate de malai se adauga apa calduta in care s-a dizolvat sare. Se pune atata apa, pana cand se obtine un aluat ca cel de paine: sa nu fie prea moale, dar sa curga in tava. Aluatul se lasa la crescut, cel putin 45 de minute, acoperit, intr-un loc mai cald. Se unge o tava cu ulei si se toarna aluatul in tava. Se intinde cu o lingura ca sa aiba aceeasi grosime peste tot. Se coace la foc potrivit, intr-un cuptor care a fost incalzit bine mai inainte. Cand deasupra lui s-a facut o coaja rumena, se verifica daca e copt la mijloc, cu ajutorul unei scobitori. Daca scobitoarea iese curata din malai, acesta este copt.In general, se coace cam in 45 - 50 de minute. Daca s-a rumenit prea tare si nu este copt la mijloc, se face focul mai incet si deasupra lui se pune o hartie alba. Aceasta reteta se prepara pentru zilele „de dulce” cu lapte, lapte acru, sau smantana, in loc de apa. Daca se foloseste faina foarte fina de malai, atunci nu sunt necesare ouale, malaiul nu se va sfarama la taiere. Daca se foloseste faina grisata sau macinata mai mare, atunci trebuie adaugate 2-3 oua in compozitie, ca sa lege ingredientele.

Supa de ceapa

Se pune untul la topit in care se caleste ceapa taiata cubulete si usturoiul intreg.

Ostropel de pui

Negresa cu ciocolata

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise