Descopera o reteta simpla si delicioasa de lebar de casa, perfecta pentru a obtine un pateu, maios sau leberwurst traditional. Incearca acum aceasta reteta usor de preparat, cu ingrediente de calitate, pentru o gustare savuroasa, ideala pentru mesele de sarbatori sau petreceri.
Prepararea ficatului:
Ficatul se spala bine si se taie bucati potrivite.
Fierbeti ficatul in apa timp de 15-20 de minute, pana se intareste usor. Scoateti-l si lasati-l sa se raceasca.
Prepararea carnii si slaninii:
Slanina si carnea de porc se taie bucati si se fierb impreuna pana sunt fragede. Pastrati apa in care au fiert pentru a fi folosita mai tarziu.
Pregatirea cepei:
Intr-o tigaie mare, caliti ceapa tocata in untura de porc, la foc mic, pana devine moale si translucida. Nu o rumeniti.
Tocarea ingredientelor:
Dati ficatul, slanina, carnea si ceapa prin masina de tocat carne. Folositi o sita mai fina pentru o textura cremoasa.
Amestecarea compozitiei:
Intr-un bol mare, combinati tocatura cu sarea, piperul si cimbrul. Amestecati bine, adaugand treptat din apa in care au fiert slanina si carnea, pentru a obtine o compozitie moale, dar nu lichida.
Umplerea matelor:
Curatati, spalati si verificati matele de porc. Umpleti-le cu compozitia obtinuta, folosind o masina de tocat carne cu dispozitiv de umplere pentru carnati. Aveti grija sa nu le umpleti prea tare, pentru a evita spargerea lor.
Legati capetele matelor cu sfoara de bucatarie.
Fierberea lebarului:
Puneti leberul in apa fierbinte (nu clocotita), la foc mic. Lasati-l sa fiarba timp de 30-40 de minute, avand grija sa intepati matele din loc in loc cu un ac, pentru a elibera aerul si a preveni spargerea.
Racirea:
Scoateti lebarul din apa si lasati-l sa se raceasca pe un gratar, pentru a se scurge bine.
*Pe langa sarea si piperul traditional, leberul poate fi imbunatatit cu o varietate de condimente si ierburi uscate, in functie de preferintele personale. Iata cateva sugestii care se potrivesc bine:
Condimente:
Nucsoara - ofera o nota calda si aromata, clasica pentru mezeluri.
Cuisoare macinate - un varf de cutit adauga profunzime aromei.
Boia dulce sau afumata - pentru o aroma usor dulceaga si o culoare mai intensa.
Enibahar - un condiment dulce-aromat, folosit frecvent in preparatele traditionale.
Scortisoara - in cantitati mici, ofera un gust subtil si sofisticat.
Seminte de coriandru macinate - adauga o aroma proaspata, citrica.
Chimen - pentru un gust usor pamantiu, specific unor variante de lebar.
Ierburi uscate:
Maghiran - o alegere clasica, ofera o aroma dulce si florala.
Cimbru - completeaza foarte bine aroma carnii.
Patrunjel uscat - pentru o aroma usor proaspata.
Maghiran - adauga o nota mai puternica si usor amaruie.
Salvie - ofera o aroma pamantie si complexa.
Rozmarin - in cantitati mici, pentru un parfum lemnos.
Sfaturi:
Folositi condimentele si ierburile cu moderatie, deoarece leberul are o baza bogata de carne si ficat, iar aromele subtile sunt mai potrivite decat cele foarte intense.
Testati aroma amestecului inainte de umplerea matelor, ajustand condimentele dupa gust.
Daca doriti o varianta mai rustica, puteti adauga usturoi uscat macinat sau pudra de ceapa pentru o nota mai pronuntata.
Incearca si reteta de carnati de casa cu boia si usturoi, toba traditionala sau sunca fiarta in zeama de varza, cu usturoi si boia de ardei. Pofta buna!
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise