Lapte de pasare. Desert delicios si cremos, foarte usor de facut

Lapte de pasare. Descopera reteta acestui desert delicios si cremos! Preparare usoara, ingredientele simple, gust rafinat. Incanta-ti familia cu un desert deosebit!

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1 litru lapte dulce
  • 4 oua
  • esenta de rom
  • o lingura de faina
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 100 g zahar tos (cate 25 g de zahar pentru fiecare ou)
  • putina sare
  • stafide, seminte de ciocolata, frisca etc. pentru decor.

Mod de preparare

Separam galbenusurile de albusuri si le punem in boluri separate.

Punem cate un varf de cutit de sare la fiecare (e important).

Batem albusurile si, cand au inceput sa se intareasca adaugam 80 g de zahar, apoi continuam sa batem pana se intaresc bine de tot, iar spre sfarsit putem adauga cateva picaturi de rom sau esenta de rom si un plic de zahar vanilat. Ne oprim cand sunt atat de tari incat, daca lasam telul jos, compozitia nu se va mai lasa ci va ramane asa cu motul in sus si va avea un aspect compact, nu afanat, cu gauri de aer.

Pregatim 2 vase pentru bain-marie: o cratita mai larga unde punem apa (cam 1/3 din inaltime), iar deasupra punem oala in care vom incalzi latpele pentru a fierbe galustile de albus. Laptele nu are voie sa fiarba direct pe flacara pentru ca se va afuma si preparatul va avea un gust si un aspect neplacut. Pastram 100 ml lapte rece pentru galbenusuri si punem restul in oala de deasupra, apoi adaugam o lingura de faina si amestecam bine ca sa nu se formeze cocoloase. Cand laptele ajunge la punctul de fierbere, fara sa clocoteasca, incepem sa adaugam din compozitia cu albusuri batute, folosind o lingura de supa inmuiata in lapte sau apa rece. Punem atatea galuste incat sa aiba loc suficient fara sa se suprapuna iar focul trebuie dat spre incet. Lasam sa se intareasca pana ajung la consistenta dorita si intoarcem cu o spatula sau spumiera fiecare galusca pe partea cealalta (cam 2 minute pe fiecare parte), apoi cu grija le scoatem in alt vas. Procedam asa cu toata compozitia pana terminam tot albusul. Apoi inchidem focul si ne ocupam de galbenusuri.

Frecam galbenusurile cu restul de zahar si un praf vanilat pana se albesc si devin spumoase, apoi le diluam cu laptele rece pe care l-am pus separat. Turnam laptele cald in suvoi subtire peste galbenusuri si amestecam bine cu telul. Apoi in cratita cu apa de la bain-marie mai adaugam putina apa rece pentru ca urmeaza sa facem sodoul de galbenusuri si trebuie sa se incalzeasca treptat. Punem toata compozitia de lapte cu galbenusuri in oala de deasupra si amestecam incet pana compozitia incepe sa se ingroase, dar fara a o lasa sa dea in clocot. Cand credem ca este suficient de groasa (ea se va mai ingrosa putin cand se raceste), o turnam in vasul final, unde o vom pastra pana la servire, apoi adaugam deasupra, cu spumiera, galustele de albusuri, pe care le vom aseza cu grija, una langa alta, fara sa se murdareasca de la galbenus.

Lasam sa se raceasca totul, apoi o vom distribui in boluri, dupa care putem orna fiecare bol cu stafide, seminte de ciocolata, sau / si alte fructe confiate, dupa gustul fiecaruia. Preparatul este bun si caldut, dar si rece si se poate pastra la fruigider 1-2 zile.

Decorul nu se pune in vasul principal pentru ca se va topi, va pata preparatul si nici aspectul, nici gustul, nu vor mai fi la fel. Tot cand servim putem adauga la decor si cateva rozete de frisca.

Incearca si reteta de inghetata de vanilie, salam de biscuiti sau prajitura cartof. Pofta buna!

Clatite pufoase. Reteta simpla si gustoasa de pancakes

Incercati aceasta reteta simpla si gustoasa de clatite pufoase (pancakes). Cu doar cateva ingrediente de baza, veti obtine...

Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata

Ceapa verde o curatam, o taiem rondele, ceapa uscata o curatam si o tocam marunt.

Papricas de hribi cu mamaliguta

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise