Modul de preparare:
Punem năutul de cu seară în apă rece la înmuiat şi îl lăsăm până dimineaţa.
A doua zi golim apa şi îl punem într-o cratiţă cu apă caldă, adăugăm sare sau delicat, 1 ceapă tocată mărunt şi lăsăm să fiarbă timp de 10 minute.
Tocăm ceapa, usturoiul, ardeiul gras, mărarul, iar morcovul şi ţelina le dăm pe răzătoarea mare.
Într-o cratiţă, punem ceapa la călit şi când a devenit aurie, adăugăm puţină apă pentru a se înmuia şi amestecăm până se evaporă apa. Punem ciupercile şi celelalte legume, amestecând mereu. Când s-au înmuiat, dăm cratiţa la o parte.
După ce s-a fiert năutul, îl strecurăm, lăsăm să se răcească, apoi adăugăm usturoiul, legumele de mai sus (păstrând 2 linguri din compoziţie pentru ornat) şi pasăm cu blenderul, până devine o pastă fină. Luăm o lingură de lemn şi turnăm ulei, puţin câte puţin peste pasta de năut. Adăugăm mărarul şi omogenizăm.
Luăm un platou şi punem pasta de năut pe platou, deasupra punem cele 2 linguri de legume călite şi uniformizăm. Peste iahnie punem frunzuliţe de pătrunjel şi feliuţe subţiri de măsline.
O putem servi caldă sau rece cu murături, salată de varză acră sau varză crudă.
Poftă mare!
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise