Se pregateste fasolea cu o zi inainte: se alege de impuritati si se pune intr-un vas in apa suficienta astfel incat apa sa fie mai sus de o palma peste fasole si se lasa la inmuiat pana a doua zi (sau cel putin 12 ore).
Se strecoara fasolea si se pune la fiert in apa noua, astfel incat sa o acopere apa tot cu un lat de palma peste ea (la cantitatea de fata, cam 2,5 litri de apa). Se fierbe o ora jumatate sau chiar doua, la foc mic spre moderat. Se incearca cateva boabe pe farfurie cu dosul furculitei si daca se sfarama usor inseamna ca a fiert suficient. Daca fasolea e prea veche sau prea batrana, se lasa in apa in care a fiert pana a doua zi, dupa care se arunca apa si sa mai pune inca o data la fiert cu alta apa. La fasolea cu boabe mici e putin probabil pentru ca fierbe mult mai repede decat cea cu bobul mare. Cand e gata fiarta, se strecoara intr-un vas, fara a arunca lichidul ramas.
Separat, curatam si spalam ceapa, prazul si usturoiul, le taiem marunt si le punem intr-o cratita incapatoare, cu toata cantitatea de ulei si 2 lingurite rase de sare, sa se rumeneasca frumos, pana devin moi si lucioase. Avem grija sa amestecam din cand in cand ca sa nu se arda pe fund. Dupa aproximativ 15 minute, putem adauga peste ele bulionul de rosii (diluat cu putina apa daca e prea gros), si o lingurita rasa de zahar. Adaugam apoi cate putin din ierburile amintite, tarhonul taiat marunt si frunzele de dafin si lasam sa fiarba cam 10-15 minute. Frecam 2 linguri de faina cu apa de la fasolea fiarta si omogenizam bine, apoi o turnam peste compozitie impreuna cu apa ramasa de la fierbere insa avem grija sa nu fie exagerat de multa pentru a o dilua prea tare, si lasam sa fiarba impreuna 15 minute, mestecand din cand in cand pentru a nu se prinde de fundul vasului. Inchidem focul si pregatim cuptorul sa fie cald. Adaugam fasolea boabe peste compozitia din vas si amestecam usor.
Separat pregatim 2-3 linguri de zahar pe care il caramelizam intr-o cratita mica si il stingem cu 2-3 linguri de apa calda, dupa care il lasam sa fiarba pana se topeste tot. Turnam acest caramel deasupra compozitiei si punem vasul la cuptor la foc mediu spre mic pentru aproximativ 40-50 de minute. E gata atunci cand la suprafata s-a format o crusta si s-a ridicat putin ulei deasupra. Scoatem vasul din cuptor si il lasam sa se odihneasca 10-15 minute, apoi scoatem toata mancarea intr-un vas curat cu capac in care o vom pastra pana la servire.
Se poate servi imediat, cu paine prajita sau proaspata, sau cu mamaliguta, iar cine prefera isi poate adauga putina smantana dulce in farfurie.
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise