Gravad Lax (reteta pentru barbati)

Timp pregatire
45 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • File de somon ffff. proaspat fara oase
  • sare grunjoasa curata
  • zahar brun
  • hrean
  • sfecla rosie
  • vodca sau coniac
  • marar proaspat cu tot cu flori

Mod de preparare

1. Se spala fileul de somon si se aseaza pe o folie mare de plastic, in asa fel incat sa puteti in final sa impachetati pestele in folie.

2. Turnati vodca/coniacul intr-un pahar de 25 ml.

3. Se freaca cu sare din belsug in asa fel incat sa fie complet acoperit cu sare (nins).

4. Se presara zahar pe toata suprafata (cam 1/3 din cantitatea de sare pe care ati folosit-o).

5. Se rade putin hrean pe toata suprafata pentru a ca pestele sa-si pastreze textura.

6. Beti paharul.

7. Se rade putina sfecla rosie pe toata suprafata pentru a da culoare.

8. Se toarna cativa stropi de vodca sau coniac peste somon (nu o sa va para rau).

9. Se taie mararul bucatele fine si si presara din belsug peste peste.

10. Mai turnati un pahar si-l beti.

11. Se impacheteaza bine folia peste care l-ati asezat.

12. Puneti o greutate peste peste si lasati-l la frigider pentru marinare doua zile intr-o tava. daca aveti rabdare, puteti lasa 3 zile, maxim 5 zile.

Scoateti din frigider, despachetati, curatati-l de toate ingredientele, indepartati pielea (daca are) si taiati apoi cu un cutit bine ascutit feliute subtiri de 2-3 mm.

Se serveste cu putina smantana sau cu un sos special, numit GRAVLAXSOS preparat asa:

Frecati 1 1/2 linguri de mustar dijon, 2 lingurite de otet de vin rosu, 1/2 lingurita sare, piper alb macinat, 1/2 lingurita zahar, 1 dl. marar taiat fin cu 150 ml ulei de porumb pana devine o pasta.

Turnati ce a mai ramas din vodca/coniac in pahare si

Skål och smaklig maltid!

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala

Incanta-ti familia si oaspetii cu un cozonac pufos si delicios, pregatit dupa o rețeta tradiționala! Acest cozonac cu nuca,...

Drob de pui

O reteta adaptata nevoilor medicale a familiiei, dar la fel de delicioasa ca un drob de miel, un drob usor si parfumat

Oua vopsite natural in foi de ceapa - metoda traditionala explicata pas cu pas

Descopera cum sa vopsesti oua natural in foi de ceapa folosind metoda traditionala, fara chimicale. Urmeaza pasii simpli...

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise