Drojdia+1 lingurita zahar(din cele 100 g)+80 ml lapte(caldut),se pun intr-un pahar,se lasa cca 4 minute,sa creasca.In timpul acesta,faina se cerne impreuna cu cardamomul.Apoi se face un aluat din faina cernuta(cu cardamom),zahar,drojdia crescuta,laptele(caldut)ramas,sare,galbenusuri,arome.Se framinta bine,cca 10 minute,dupa care se pune untul topit,dar rece;nu se mai framinta;se impacheteaza,pina cind tot untul intra in aluat.Se lasa,presart cu putina faina si acoperit,sa creasca,la un loc caldut,fara curent(trebuie sa-si dubleze volumul),cca 1 si 1/2 ora.
Dupa ce a crescut,aluatul se framinta putin,pe suprafata de lucru;se fac din aluat bilute(boturi),de marimea unei mingi de ping-pong(sau ceva mai mici).Din aluatul acesta rezulta cca 25 de bilute.Cind sint gata se lasa acoperite cca 10 minute.
Se ia,apoi cite una,se intinde, cu mina,se pune in mijloc cca 3/4 lingurita de umplutura(gem+nuci+migdale,mestecate),se inchid ca brinzoacele,sau altfel,numai sa fie inchise,sa nu iasa umplutura.Se aseaza intr-o tava cu hirtie de copt, sau unsa cu unt.Cind toate sint gata,se lasa in tava,inca cca 1 ora.Se pun apoi in cuptorul, incalzit dinainte,la cca 180 grade,cam 45 minute.
Se scot fierbinti din tava(cind sint gata);se servesc caldute sau reci,pudrate cu zahar pudra.
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise