Ghisman cu piure de gutui

Ghismanul este o prajitura dobrogeana, usoara si sanatoasa, o reteta care se poate pregati mai ales copiilor.

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 5 oua
  • 200 g branza de vaci
  • bicarbonat de sodiu stins cu zeama de lamaie
  • 250 ml lapte
  • 4 linguri de zahar
  • faina cat cuprinde
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 fiola esenta de lamaie
  • 2 gutui
  • 1 lamaie

Mod de preparare

Ghismanul este o prajitura dobrogeana, usoara si sanatoasa, o reteta care se poate pregati mai ales copiilor. Compozitia aminteste de cea a papanasilor datorita branzei de vaci, doar ca ghismanul se coace in cuptor. Este o prajitura aromata, satioasa, pe care o acopar cu un piure parfumat de gutui care-i amplifica aromele si o intregeste.

Am mancat ghisman in diferite variante intrucat cantitatile diverselor ingrediente difera in functie de optiunile gospodinelor. Eu parfumez o data in plus prajitura adaugandu-i diverse piureuri la final.

Toamna aleg, fara discutie, piureul de gutui datorita parfumului lor subtil si usor. Doua gutui galbene si pufoase au fost vedetele prajiturii mele de astazi. Nu arunc nici apa in care fierb gutuile, parfumata si rece ea devine cea mai racoroasa bautura.

Ingredientele pe care le folosesc sunt: 5 oua, 200 g branza de vaci, bicarbonat de sodiu stins cu zeama de lamaie, 250 ml lapte, 4 linguri de zahar, faina cat cuprinde, 1 plic zahar vanilat, 1 fiola esenta de lamaie, 2 gutui, 1 lamaie.

Mai jos voi trece in revista etapele de preparare:

Etapa 1: Se bat ouale, se adauga laptele, zaharul, branza de vaci si celelalte ingrediente. La final se adauga faina pana rezulta o compozitie de consistenta unei smantani groase.

Etapa 2: Compoztia se toarna intr-o tava tapetata cu folie de copt.

Etapa 3: Se coace la cuptor timp de aproximativ 30 minute.

Etapa 4: Se spala si se curata doua gutui, se taie in bucati si se pun la fiert impreuna cu o lamaie taiata in patru, astfel incat gutuile sa isi pastreze culoarea.

Etapa 5: Se mixeaza gutuile in blender pana se transforma intr-un piure fin si parfumat. Intindem piureul deasupra ghismanului si, la momentul servirii, radem deasupra putina ciocolata amaruie. Se combina perfect cu o cafea aromata sau o ciocolata calda.

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala

Incanta-ti familia si oaspetii cu un cozonac pufos si delicios, pregatit dupa o rețeta tradiționala! Acest cozonac cu nuca,...

Drob de pui

O reteta adaptata nevoilor medicale a familiiei, dar la fel de delicioasa ca un drob de miel, un drob usor si parfumat

Oua vopsite natural in foi de ceapa - metoda traditionala explicata pas cu pas

Descopera cum sa vopsesti oua natural in foi de ceapa folosind metoda traditionala, fara chimicale. Urmeaza pasii simpli...

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise