Gem de prune. Reteta simpla, delicioasa si foarte usor de preparat

Descopera o reteta simpla, delicioasa si foarte usor de preparat pentru gem de prune. Perfect pentru a pastra gustul proaspat al prunelor pe tot parcursul anului!

Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
100 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 2 kg prune bine coapte
  • 400 g zahar
  • Sucul de la 1 lamaie

Mod de preparare

Spala bine prunele si indeparteaza samburii.
Taie prunele in jumatati sau sferturi, dupa preferinta.

Pune prunele taiate intr-o oala mare.
Adauga zaharul si sucul de lamaie peste prune.
Amesteca bine si lasa sa stea aproximativ o ora pentru a se elibera sucul din prune.

Pune oala pe foc mediu si adu amestecul la punctul de fierbere, amestecand ocazional pentru a preveni lipirea.
Dupa ce incepe sa fiarba, redu focul si fierbe gemul la foc mediu-mare, amestecand regulat, timp de 1-1,5 ore sau pana cand prunele se descompun si amestecul se ingroasa.
Daca doresti o textura mai fina, poti folosi un blender de mana pentru a pasa gemul.

Pentru a verifica daca gemul este gata, pune o picatura de gem pe o farfurie rece. Daca nu curge si isi pastreaza forma, gemul este suficient de gros.
Daca gemul este prea lichid, mai fierbe-l cateva minute.

In timp ce gemul fierbe, sterilizeaza borcanele si capacele. Poti face asta fie punandu-le in cuptor la 100°C pentru 10-15 minute, fie fierbandu-le in apa clocotita pentru 10 minute.

Toarna gemul fierbinte in borcanele sterilizate, lasand aproximativ un cm spatiu la gura.
Inchide bine borcanele cu capacele sterilizate si intoarce-le cu capacul in jos pentru a forma un vid. Lasa-le asa pana se racesc complet.

Dupa ce s-au racit, depoziteaza borcanele intr-un loc racoros si intunecat.

Aceasta reteta simpla de gem de prune este perfecta pentru a aduce un strop de dulce in orice moment al zilei.

Il poti folosi si in prajituri, pe paine prajita sau cum iti place.

Adaugat in negresa pufoasa este un deliciu, la fel si in prajitura cu aluat ras sau intr-o tarta delicioasa. Pofta buna!

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat

Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...

Prajitura cu foi de napolitana si crema de cacao . Un desert fara coacere, delicios si usor de facut

Prajitura cu foi de napolitana si crema de cacao. Un desert fara coacere, usor de facut, perfect pentru orice ocazie....

Tocanita simpla de vinete. Reteta rapida, economica si delicioasa

Descopera o reteta rapida, economica si delicioasa de tocanita simpla de vinete. Perfecta pentru o masa sanatoasa, aceasta...

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise