GALUSTI CU PRUNE

Timp pregatire
110 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • ,5kg cartofi
  • un praf de sare
  • 5 linguri faina
  • 1 lingura gris
  • 1 ou intreg
  • 1 galbenus
  • 17 prune brumarii
  • 400g pesmet alb
  • 50ml ulei
  • zahar dupa gust
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • scortisoara dupa gust

Mod de preparare

Se curata cartofii,se spala si se pun la fiert in apa cu sare.Cand sunt gata ,se scurg bine de apa si se dau prin masina de tocat(sau la robot).Se lasa sa se raceasca bine iar apoi se adauga oul intreg si galbenusul,se framanta pana se incorporeaza oualele,se adauga grisul si faina.Se obtine un aluat omogen.Aceasta cantitate este suficienta pentu 17 prune(mie atate mi-au iestit).Acum depinde si de marimea prunelor,pot iesi mai multe daca prunele sunt mai mici.

Se intinde o foaie mai groasa,se taie rondele cu ajutorul unei forme rotunde(eu am folosit un pahar),pe fiecare rotund se pune o pruna fara sambure,apoi se aduna aluatul in jurul prunei si se da forma rotunda.Se pune un vas cu apa sa fiarba cu un praf de sare si cand a dat in clocot se pun galustile si se lasa sa fiarba bine circa 10-15 minute.Se scot cu o lingura cu gauri,si se tavlesc prin pesmet.

Se aseaza frumos pe un platou.

Pesmetul se pregateste astfel:

Intr-o cratita se pune uleiul la incins,se toarna tot pesmetul o dat si se lasa sa se rumeneasca putin(atentie sa nu se arda),se adauga zahar dupa gust,vanilia si scortisoara.Se tine pe foc circa 5-6 minute,amestecand tot timpul sa nu se arda.

Se servasc ca atare.

Tort Diplomat

Reteta de tort Diplomat. Cum faci acasa cel mai bun tort Diplomat.

Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie

Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie. Un mezel natural de casa fara afumare, extrem de...

Fursecuri fragede umplute cu gem. Reteta simpla si delicioasa

Incearca reteta noastra de fursecuri fragede umplute cu gem: un desert simplu si delicios, perfect pentru orice ocazie. Afla...

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise