Dulceata de trandafiri

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • - 250 grame petale de trandafir,
  • - 1 kg de zahar,
  • - 1 l apa,
  • - 2 lamai,
  • - scortisoara (maruntita, nu pulbere!)facultativ
  • - zahar vanilat 2-3 pliculete

Mod de preparare

In primul rind, e bine sa stiti ce fel de trandafiri trebuie sa alegeti. Ca regula generala, cei mai buni sint (in aceasta ordine) trandafirii roz, albi si galbeni. Sint de evitat trandafirii rosii, cu exceptia celor foarte parfumati.

O a doua regula: florile nu trebuie sa fie prea batrine, nici vestejite (folositi doar florile cu petale fine, nu groase).

In fine, a treia regula spune ca fiecare floare trebuie sa fie parfumata (nu folositi trandafiri care au un parfum vag sau care nu miros deloc).

Nu va speriati, nu e chiar atit de greu precum pare!

In al doilea rind, ar trebui sa faceti rost de petale de trandafiri, treaba nu tocmai usoara.

Trebuie sa recunosc, am avut noroc cu tufa de trandafiri de la poarta (am o casuta la tara pe care am "cotropit-o" in vara asta) si cu baiatul meu (are 30 de ani) care m-a tot batut la cap sa fac dulceata din acea tufa...

Deci, acum presupunem ca aveti cam la 250 grame de petale.

Urmeaza treaba cea mai neplacuta si anume curatatul petalelor de capatul alb (cel cu care se prind de codita), pentru ca partea asta da un gust amar compozitiei. E o chestiune migaloasa, pentru ca va trebui sa luati petala cu petala.

Daca insa aveti floarea cu tot cu bulb, puteti sa rupeti din prima toate petalele odata, despartindu-le astfel de partea nefolositoare.

Ei, si acum hai sa vedem cum facem ...

Se freaca cu mina, usor sa nu se rupa, toate petalele cu zeama de la o lamaie (lamaia are rolul de a conserva dulceata si de a pastra consistenta petalelor).

Nu trebuie sa luati petala cu petala, ci puneti toate petalele intr-o oala, turnati deasupra zeama, si amestecati cu grija, in acelasi timp frecind in miini petalele.

Separat, intr-un vas emailat, se pune la fiert aproximativ un litru de apa si zaharul.

Cind incepe sa clocoteasca puneti petalele de trandafir care au fost frecate cu lamiie. Lasati totul la fiert aproximativ o ora – o ora si jumatate – asta in functie de cit de “scazuta” doriti sa o faceti (adica cit de mult sirop doriti sa aiba dulceata).

In orice caz, trebuie sa tineti cont ca o dulceata prea scazuta (fara prea mult sirop) va fi extrem de dulce, pe cind o dulceata cu prea mult sirop nu va tine prea mult (va trebui pusa la frigider si mincata in doua-trei saptamini, intrucit nu va tine“pe iarna”). Evident, ideal ar fi sa faceti o dulceata intre cele doua extreme. In timpul fierberii, evident, mestecati din cind in cind, sa nu se prinda de ceaun. Timpul este unul aproximativ, dulceata se ia de pe foc atunci cind este “legata”. Cu aproximativ 10 minute inainte sa luati dulceata de pe foc adaugati zeama de la cealalta lamiie si scortisoara. Dupa ce este gata, se da la o parte de pe foc, si puneti dulceata calda direct in borcane.

Tort trio de ciocolata. Reteta de tort cu blat umed de cacao si trei feluri de ciocolata

Tort Trio de Ciocolata. Reteta perfecta de tort cu blat umed de cacao si trei mousse-uri fine din ciocolata neagra, cu lapte...

Piftie - racituri - de curcan

Placinta spirala cu spanac si branza in aluat foietaj

Placinta spirala cu spanac si branza in aluat foietaj este o alegere delicioasa pentru o gustare sau chiar pentru o masa...

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise