Dulceata de dovlecei

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa
Dulceata de dovlecei

Ingrediente

  • 2 dovlecei mai batrani
  • 2 kg zahar
  • 2 linguri sare de lamaie
  • o lamaie
  • 5-6 pliculete zahar vanilat

Mod de preparare

Este o dulceata cu care o sa va surprindeti prietenii !!! Garantat !!! Aveti nevoie de unu sau doi dovlecei batrani. Nu incercati cu dovlecei tineri, pentru ca rezultatul nu va fi acelasi (am incercat eu) . Ideal ar fi coaja dovlecelului sa fie verde spre galbui.

Se curata de coaja , se taie in doua si cu o lingura se curata de seminte. Miezul se taie feliute dupa care se taie cubulete (preferabil 5 mm). La 2 kg de fruct ( in cazul nostru putem sa-l numim asa ) :D eu pun 2 linguri de sare de lamaie. Se amesteca bine si se lasa cca 2 ore. Sarea de lamaie v-a intari cubuletele de dovlecel. Dupa 2 ore se clatesc sub jetul de apa,intr-o strecuratoare.

Se pun 2 kg de zahar int-o cratita impreuna cu o cana de apa, si se pun pe foc, amestecand pana se topeste zaharul. Astfel se obtine un sirop mai grosut, in care se adauga cubuletele de dovlecel, bine scurse de apa. Se urmareste fierberea,si se inlatura spuma care se formeaza. Se adauga o lamaie taiata feliute. Se fierbe la foc moderat, amestecand din cand in cand.

Cand bulele de fierbere sunt uniforme pe toata suprafata dulcetii, inseamna ca este aproape gata. Se adauga 5-6 pliculete de zahar vanilat. Daca atunci cand ridicati lingura din dulceata, siropul se prelinge picatura dupa picatura, dulceata este gata.

Se pune in borcane uscate. (mie mi-au iesit 5) . Eu pun capacul dupa ce se raceste si prinde un pic de crusta. Culoarea poate sa varieze le la galben pai la galben aramiu, in functie de timpul de fierbere. Practic, cubuletele de dovlecel nu au nici un gust.

Gustul il capata de la lamaie si vanilie. Puteti sa va serviti prietenele cu o dulceata de dovlecei, alaturi de un pahar cu apa rece. Cu siguranta va avea un succes deosebit.

Pasca traditionala

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Miel umplut

Este nelipsit de pe masa noastra in ziua de Paste.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise