Foarte raspandita in zona extracarpatica, aceasta dulceata se face din fructele ciresului amar, adica nealtoit, crescut din samburele unei cirese dulci. In trecut se gasea in fiecare camara, dat fiind ca era la mare moda sa servesti musafirii cu un pahar de apa rece alaturi de o farfurioara cu 2-3 lingurite de dulceata. Astazi poate ca locul ei a fost luat de dulceturi diverse, din alte fructe, desi, dupa parerea mea, nu merita acest declin.
Ciresele se pun impreuna cu zaharul la fiert intr-un vas larg, pe foc moale. La inceput nu este nevoie sa amestecati in dulceata, este de-ajuns sa miscati tigaia intr-o parte si in alta de cateva ori, dar odata ce incepe sa scada vizibil si sa se formeze siropul, trebuie amestecata cu o lingura din lemn cu coada lunga. Cand siropul este legat - adica atunci cand o picatura pusa intr-un pahar cu apa rece, nu se desface in apa - puteti inchide focul si imediat adaugati sucul de la o lamaie si cateva felii de lamaie taiate jumatati, incorporandu-le in dulceata. Unele persoane aromatizeaza aceasta dulceata cu cateva frunze de muscata, insa eu recunosc ca nu am incercat sa fac asa. Dulceata se pune la borcane, se lasa descoperite pana cand se racesc si se formeaza o pojghita deasupra, apoi se capseaza si se duc la camara. Este una dintre dulceturile care rezista foarte bine si cativa ani fara sa se zahariseasca.
Pofta buna!
Alte retete gustoase gasiti pe blogul Caietul cu retete.
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise