Acesta este un desert migalos, cu pasi multi dar nu foarte complicati, iar rezultatul va uimi, cu siguranta. Partea buna este ca nu aveti nevoie deloc de cuptor, astfel incat chiar si incepatorii in alte bucatariei pot obtine rezultate fabuloase. Timp de preparare: 1 ora si 30 minute, plus 30 de minute la congelator.
Topeste incet untul pe foc mic, intr-o cratita. Amesteca zaharul pudra, pana se dizolva, apoi lasa sa “fiarba” cu bule mici cam 1-2 minute. Ia cratita de pe foc si adauga branza mascarpone, amestecand bine cu un tel mic. Amestecul este usor cremos, dar inca destul de ud / lichid. Adauga apoi si esenta de vanilie si amesteca bine. Lasa la racorit, la temperatura camerei, cam 20 de minute.
Pana se raceste compozitia, pregateste formele de briose, ori in tava de briose, ori pe o alta tava (sau farfurii, sau orice este plat), care trebuie sa fie potrivite ca marime pentru a fi puse in congelator.
Pune la topit jumatate din cantitatea de ciocolata, la bain-marie (focul trebuie sa fie bland si trebuie sa amesteci ciocolata, pentru a te asigura ca se topeste uniform). Cat este inca fierbinte, cu grija, toarna 1 lingurita sau 1 lingurita si jumatate de ciocolata topita in fiecare forma de briose, apoi intinde ciocolata pe peretii formei, cu o perie de silicon (de patiserie) sau cu o lingurita. Din cand in cand, in timp ce faci aceasta operatiune, intoarce-te la formele pe care le-ai pregatit deja si mai ridica din ciocolata pe peretii formei. Scopul este ca baza de ciocolata sa nu fie prea subtire, altfel se va rupe sau se va topi mai repede atunci cand umbli cu ele. Cand ai terminat de pus ciocolata in toate formele de briose, pune-le pe tava / farfurii si pune-le la congelator pentru 20 de minute.
Pana la acest moment, ar trebui ca amestecul pregatit anterior sa se fi racit suficient. Este momentul sa adaugi faina de migdale, pe care o amesteci bine cu un tel mic sau o spatula. Pentru a evita formarea de cocoloase, eu am cernut faina de migdale printr-o sita in timp ce o amestecam in compozitie. Amestecul este cremos, ceva mai legat decat inainte, insa poate fi tot umed. Nu te speria, asa trebuie sa fie. Se va intari in interiorul cupelor, la congelator.
Scoate din congelator formele de briose si pune umplutura in mod egal in toate, dar astfel incat sa nu depasesti marginea superioara din ciocolata. Pune apoi din nou formele la congelator, pentru 15 de minute. Daca observi ca ti-a mai ramas umplutura, mai fa 1-2 forme de ciocolata. Daca ti-au ramas forme de ciocolata fara umplutura, mananca-le ! :-)
Topeste si cealalta jumatate de cantitate de ciocolata cu lapte. Scoate formele de ciocolata umplute din congelator si toarna deasupra fiecareia un “capac” de ciocolata topita, astfel incat sa acopere complet umplutura. De obicei, 1 lingurita este suficienta, dar poate sa fie si 1 lingurita si jumatate. Dupa ce le-ai acoperit pe toate, pune-le inapoi la congelator pentru 30 de minute.
Ultimul pas este sa scoti cupele de ciocolata inghetate din formele de briose. Daca ai folosit forme din silicon, operatiunea decurge repede. Daca ai folosit hartii de briose, scoate-le cu grija. De obicei hartia nu va ramane intreaga, trebuie rupta si trebuie sa ai grija, pentru ca ciocolata va incepe sa se topeasca atunci cand o manevrezi cu degetele, deci trebuie sa te misti repede. Dupa ce ai inlaturat formele de briose (silicon sau hartie), pune cupele pe o farfurie sau intr-o cutie / caserola si pastreaza-le la congelator pana cu 5-7 minute inainte de a le servi (scotandu-le din congelator cu 5 minute inainte, vor ajunge la o temperatura mai prietenoasa si ciocolata va fi mai putin casanta).
Sunt foarte, foarte, foarte bune. Rezultatul este spectaculos si puteti crea nenumarate variante, adaugand in interior, atunci cand le pregatiti, felii de capsune sau alte fructe, fulgi de ciocolata sau de migdale… Lasati-va inspirati si veti crea un nou desert favorit pentru familia sau prietenii vostri.
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise