Cozonaci de Paste

Timp pregatire
155 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • pentru 2 cozonaci:
  • 1 kg faina;
  • 50 g drojdie;
  • 5 oua;
  • 5 linguri zahar;
  • 300 ml lapte caldut;
  • 1 varf lingurita cu sare;
  • 200 ml ulei;
  • 1 lingura zahar vanilat;
  • 100 ml apa calduta pentru maia;
  • pentru crema de nuca:
  • 5 linguri zahar,
  • 8 linguri nuca,
  • 3 linguri cacao;
  • Coaja de portocala la borcan, coaja de lamaie, stafide, rahat de trandafiri;
  • 1 galbenus pentru uns.

Mod de preparare

Pentru meniul meu pascal, am ales la desert cozonacii traditionali cu nuca.

Mod de preparare:

Se pregateste maiaua: se farama drojdia intr-un castronel si se amesteca cu putina apa calduta (cam 100 ml), 1 lingurita de zahar (care va activa drojdia) si putina faina. Se obtine o pasta care se lasa la crescut cam 15-20 de minute. Apoi se adauga restul de zahar, uleiul, faina pusa in ploaie, ouale , un varf de lingurita cu sare si laptele caldut.

Se framanta bine pana se desprinde faina de pe maini. Se lasa la crescut cam 1 o ora (pana isi dubleaza volumul).

Se presara faina pe masa de lucru si se imparte coca in 4 aluaturi mai mici.

Se intind mai intai primele doua aluaturi, se umplu cu zaharul, nuca si cacaoa, amestecate bine intr-un castron, apoi se presara stafide (inmuiate inainte in esenta de rom), rahatul maruntit si coaja de portocala si de lamaie. Se ruleaza foile de aluat, se impletesc intre ele si se aseza in tava, pe foaie de copt. Se procedeaza la fel si pentru al doilea cozonac.

Se mai lasa la crescut un sfert de ora, dupa care se ung cu 1 galbenus de ou batut bine si se dau la cuptorul incins pana se rumenesc (cam 40 de minute).

Pofta Buna!

Reteta se gaseste si pe blogul meu http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2016/05/cozonaci-de-paste.html

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala

Incanta-ti familia si oaspetii cu un cozonac pufos si delicios, pregatit dupa o rețeta tradiționala! Acest cozonac cu nuca,...

Drob de pui

O reteta adaptata nevoilor medicale a familiiei, dar la fel de delicioasa ca un drob de miel, un drob usor si parfumat

Oua vopsite natural in foi de ceapa - metoda traditionala explicata pas cu pas

Descopera cum sa vopsesti oua natural in foi de ceapa folosind metoda traditionala, fara chimicale. Urmeaza pasii simpli...

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise