Cozonaci cu nuca

Timp pregatire
165 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • pentru 2 cozonaci:
  • 5 oua,
  • 1 kg faina,
  • 300 ml lapte caldut,
  • 50 g drojdie,
  • 1varf de lingurita cu sare,
  • 250 g zahar,
  • 200 ml ulei sau unt topit
  • 100 ml apa calduta pentru maia
  • pentru crema de nuca:
  • 5 linguri pline cu zahar,
  • 5 linguri pline cu nuca,
  • 2 linguri cacao,
  • Coaja rasa de portocala sau lamaie, stafide, rahat,
  • 1 galbenus pentru uns.

Mod de preparare

Mai intai pregatim maiaua: se farama drojdia intr-un castronel si se amesteca cu putina apa calduta (cam 100 ml) + 1 lingurita de zahar + putina faina si se obtine o pasta care se lasa la crescut cam 15-20 de minute.

Se adauga restul ingredientelor: zaharul, uleiul, faina pusa in ploaie, cele 5 oua (unul cate unul), 1 varf de lingurita cu sare si laptele caldut.

Se framanta bine pana se desprinde faina de pe maini.

Apoi se lasa la crescut cam 1 ora (pana isi dubleaza volumul). Intre timp, preparam crema de nuca: se amesteca zaharul cu nuca si cacaoa. Le puteti lasa asa sau puteti adauga 2 linguri de lapte, daca vreti sa obtineti o crema. Putem adauga si coaja rasa de portocala si/sau lamaie si stafide.

Se presara faina pe masa de lucru si se imparte coca in doua aluaturi mai mici. Pe fiecare aluat il vom imparti la randu-i in doua, vom obtine astfel 4 aluaturi. Intindem mai intai primele doua aluaturi, dar nu prea mult, doar atat cat sa le putem manevra mai usor, sa le umplem si sa le impletim.

Se umple fiecare aluat cu crema de nuca, apoi se ruleaza si se impletesc aluaturile.

Se procedeaza la fel si cu cel de-al doilea cozonac.

Se aseaza cozonacii in tavi si se mai lasa la crescut cam 15 minute. Apoi se ung cu 1 galbenus de ou si se dau la cuptorul incins 40 de minute pana se rumenesc.

Pofta Buna!

Cornete sau rulouri din foietaj cu crema de vanilie - reteta usoara, rapida si delicioasa

Cornete sau rulouri crocante din foietaj umplute cu o crema fina de vanilie si frisca. O reteta usoara, rapida si...

Reteta simpla de turta dulce. Usor de facut, gustoasa si aromata

Incearca o reteta simpla de turta dulce! Usor de facut impreuna cu copiii sau nepotii, aromata si delicioasa. Perfecta pentru...

Carnati de casa. Reteta traditionala de carnati din carne de porc si vita

Descopera reteta traditionala de carnati de casa din carne de porc si vita, cu boia, usturoi si condimente . Simpli,...

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise