Cozonăceii mei cu mac şi nucă

Timp pregatire
240 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1300g făină
  • 1 linguriţă de sare
  • 60 g de drojdie proaspătă
  • 5 gălbenuşuri
  • 4 linguri de smântână groasă
  • 200 g de unt
  • 50 g de unsoare
  • 4 linguri de zahăr/îndulcitor praf
  • 1 esenţă de vanile
  • coajă rasă de lămâie şi portocală
  • puţină scorţişoară
  • 400 ml de lapte călduţ
  • Umplutura 1:
  • - 250 g de mac
  • - 100 g de zahar/2 linguri îndulcitor lichid
  • - 100 ml de lapte
  • 4 linguri de griş cu lapte
  • Rom
  • Umplutura 2:
  • - 250 g de nucă
  • - 100 g de zahăr/2 linguri îndulcitor lichid
  • - 100 ml d lapte
  • 1 esenţă de rom
  • -albuşurile+2 linguri zahăr+1 esenţă de rom
  • (pentru ambele umpluturi- se împarte cantitatea)
  • Pentru uns foile:
  • - 2 gălbenusuri
  • - 2 linguriţe de lapte călduţ
  • Unsoare pentru uns tăvile
  • Iubire!

Mod de preparare

Prima este maiaua: drojdia + 2 linguriţe de zahăr, puţin lapte călduţ (nu fierbinte!)+ făină să fie ca o smântănă groasă.

Peste făină se pune amestecul celorlalte ingrediente:

Gălbenuşurile se freacă împreună cu sarea, apoi cu zahărul. Se adaugă laptele cald bine, se amestecă până se dizolvă, apoi se pune smântâna, coaja de citrice, esenţa de vanilie şi un vârf de cuţit de scorţişoară. Se amestecă şi maiaua cu făina şi partea lichidă.

Untul se încălzeşte pe foc şi se adaugă treptat ca să se poată lucra aluatul. După ce se frământă, se pune unt şi se împătură. La urmă am pus unsoarea de porc fără să o mai topesc, ungând aluatul şi împăturindu-l.

Am lăsat 30 de minute la crescut.

Pregătim umpluturile, acum sau în seara precedentă. Nucile le-am dat puţin la cuptor, apoi le-am amestecat cu mâna să mai cadă coaja.

Se incălzeşte laptele într-o crăticioară, împreună cu zahărul. Cand zahărul se topeşte, se adaugă macul, respectiv nuca, gata măcinate. Nuca am măcinat-o prin maşina de măcinat cafea. La mac am pus şi griş cu lapte. E mai bine, mai pufos şi mai puţin amar.

Cand cele doua compoziţii se răcesc, se amestecă şi albusurile bătute spumă cu 2 linguri de zahăr.

Albuşurile nu le puneţi în compoziţiile de nucă sau de mac decât înainte să le întindeţi pe cozonac, să rămână pufoase.

Am împărţit în 8 aluatul, am întins pe planşetă ungând uşor cu ulei să nu se lipească.

Am împărţit macul în 4, la fel şi nuca şi am pus pe aluatul întins subţitre.

Am pus în forme înguste, am doar 4 forme mici. Celelalte se pot pune toate într-o tavă de prăjitură. Eu am încercat să pun câte două rulouri una peste alta într-o tavă mai înaltă de cozonac. La alegerea fiecăruia.

Se ung tăvile cu unsoare sau se pune hârtie de copt.

Se bate un ou întreg şi se ung rulourile sau doar galbenuşurile cu lapte. Se mai lasă puţin la crescut, apoi se coc în cuptorul preîncălzit cam 30 de minute(depinde de cuptor). Am copt cele 4 forme înguste prima dată.

Supravegheaţi!

Se scot pe hârtie mai groasă, se acoperă cu un şervet curat şi se lasă la răcit în bucătărie.

Au ieşit foarte pufoşi pe dinăuntru şi crocanţi în exterior.

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Reteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise