Cozonac uşor de făcut

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 1kg de faina
  • 2 oua intregi
  • 100g unt
  • coaja de la 1 lamaie
  • 200g zahar
  • 1 esenta de vanilie
  • un varf de cutit de scortisoara(facultativ)
  • 1 lingurita de sare
  • 500 ml lapte
  • 40g de drojdie proaspata(de la brutar, e mai buna decat cubuletul)

Mod de preparare

Se freaca zaharul cu ouale intregi si cu sarea pana se face ca o crema. Se amesteca treptat laptele cald cu crema obtinuta. Se pune restul ingredientelor. Se framanta bine si se lasa la dospit.

Obs.:

Drojdia se freaca de la inceput cu putin zahar, lapte caldut si putina faina(ca la o smantana groasa).

Faina se cerne.

Cuptorul trebuie preincalzit.

Tavile de cozonac se ung cu unsoare.

Din aceasta cantitate ies 3 cozonaci care se pot coace deodata in cuptorul aragazului.Eu pun tavile in tava mai mare de la aragaz sa le pot scoate mai usor.

Aluatul il intind pe masa unsa cu putin ulei. Il cantaresc si il impart in 3 parti egale.

Se pun in tava si se mai lasa sa creasca vreo 15 minute. apoi se ung cu ou batut.

Umplutura:

1. Nuca rasa amestecata cu 1-2 linguri de cacao si albusuri batute spuma, cu zahar. Tot asa, o imparti in 3 parti egale.

2. Pun 1-2 linguri de cacao pe foaia intinsa, presar apoi 2-3 linguri de zahar peste cacao si un pumn de stafide.

3. Stafide amestecate direct in aluat, dupa ce este dospit.

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala

Incanta-ti familia si oaspetii cu un cozonac pufos si delicios, pregatit dupa o rețeta tradiționala! Acest cozonac cu nuca,...

Drob de pui

O reteta adaptata nevoilor medicale a familiiei, dar la fel de delicioasa ca un drob de miel, un drob usor si parfumat

Oua vopsite natural in foi de ceapa - metoda traditionala explicata pas cu pas

Descopera cum sa vopsesti oua natural in foi de ceapa folosind metoda traditionala, fara chimicale. Urmeaza pasii simpli...

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise