De cu seara punem in ouale batute o lingurita de sare si se da la rece.Tot seara punem in lapte 1 praf scortisoara,esenta de rom si coaja de la jumatete de lamaie.
A doua zi dimineata ne pregetim de copt.In faina calda(la temperatura camerei) turnam laptele fierbinte,si lasam sa se raceasca.
Drojdia (cat o nuca la 1 kg faina)o dizolvam in o lingura zahar si o punem peste lapte,lasam sa dospeasca 10 min,apoi framantam impreuna cu ouale.Facem un aluat potrivit de moale.
½ pachet margarina (ptr 2 kg faina),se taie feliute se unge pe maini si se continua framantarea,apoi se mai adauga un sfert de cana de ulei si se framanta continuu pana se curata de pe vas.Aluatul trebuie sa creasca in maini si sa-l framantam cca40 min.
Acoperim vasul si-l asezam la cald.Impartim aluatul cate 2 cozonaci dintr-un kg faina.
Umplutura:nuca macinata,cacao,zahar,esenta de rom, si zahar vanilat ,stafide si rahat de toate culorile taiate cubulete.Cantitatile le elegem singuri in functie de cat de umplut vrem sa fie cozonacul.
Aluatul se intinde cu ulei ,punem cu mana umplutura(uscata),indoim in interior marginile si rulam.Punem cozonacul in tava unsa cu margarina si mai lasam la crescut inca 20 min.Ungem bine cu oua batute,presaram mac si dam la cuptorul bine incins.
Dam focul la mic si nu deschidem 15 min,apoi dam focul la mare si dupa inca 15 min rotim tava.
Dupa ce s-au copt bine(rumeniti),ii lasam sa se racoreasca si-i ungem cu un sirop din apa zahar si vanilie fierte cca 5 min.
Pentru a impleti cozonacii,facem doua bile dintr-o portie(4 bile dintr-un kg de faina)
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise