1.Tapetam o tava de cozonac cu folie de aluminiu (sau hartie de copt) in asa fel incat folia sa ramana si pe dinafara.O ungem apoi generos cu ulei de masline.
2.Cele 600 gr. de piept de pui le taiem pe lung in fasii cat mai mari si le batem cu un ciocan de snitele, dar nu foarte tare, sa nu fie prea subtiri.Le condimentam cu sare, piper, boia si le punem deoparte la rece pana vom lucra cu ele.
3.Ficatul il punem la fiert in apa cu sare dupa care il scurgem bine, il lasam sa se raceasca si il tocam.
4.Sunca o taiem in cubulete foarte marunte, sau chiar o tocam.
5.Cele 400 de gr. de piept de pui le impartim in doua.O jumatate o dam prin robot si o tocam marunt, iar ce-a de-a doua jumatate o taiem in cubulete marunte.
6.Pregatim umplutura asa:Taiem partea alba de la ceapa si o punem intr-o tigaie cu putin ulei.O calim pana se inmoaie, apoi adaugam cele 200 gr. de cubulete de piept de pui.Condimentam cu sare, piper si mai lasam pe foc pana ce pieptul incepe sa se rumeneasca putin si lichidul format scade. Cand este gata luam tigaia de pe foc, lasam continutul sa se tempereze, apoi il punem intr-un robot si il tocam, dar nu foarte marunt, doar cat sa se marunteasca putin.
7.Intr-un castron mare punem pieptul de pui cu ceapa, adaugam pieptul crud tocat, ficatul, sunca, cascavalul dat prin razatoarea mare, ouale, verdeata, usturoiul si cozile de ceapa verde taiate marunt, condimentam cu sare, piper si incepem sa amestecam totul pana se omogenizeaza compozitia.
Adaugam pentru inceput 2-3 linguri de pesmet si amestecam din nou.Compozitia trebuie sa aiba o consistenta mai densa, deci, daca cumva vi se pare prea moale, mai adaugati inca 1-2 linguri de pesmet pana are consistenta precizata.
8.Luam separat si punem intr-un castronel cam 2 linguri bune din umplutura si le amestecam cu boia.
9.Pregatim feliile de sunca si le umplem cu umplutura.Procedam asa: pe 12 felii de sunca punem cate putin din umplutura modelata sub forma de bastonas.
10.Restul de 2 felii de sunca le umplem cu umplutura amestecata cu boia.
11.Asamblam cozonacul asa:Scoatem bucatile mari de piept de pui de la rece si tapetam tava cu trei treimi din toata cantitatea de piept pe toate partile tavii.Treimea ramasa o punem deoparte pentru ca ne va trebui sa acoperim cozonacul.
12.Intindem peste feliile de piept de pui un strat subtire de umplutura pe laterale si pe fund cu compozitie pentru umplutura.Apoi, asezam un rand din baghetele de sunca; mai intai 3 bucati pe fund, una in mijloc, mai precis cea cu boia si apoi alte 3 bucati deasupra.De-a lungul tavii se vor forma 2 floricele.Acoperim totul cu umplutura ramasa si nivelam si presam usor.
13.Asezam deasupra si feliile de piept de pui puse deoparte in asa fel incat sa acoperim toata suprafata.
14.Inchidem cu folia de aluminiu, adica partea de deasupra, asezam tava de cozonac in alta tava de prajitura mai mare in care punem apa cat sa ajunga la jumatatea tavii de cozonac.
15.Dam tava la cuptor, la foc mediu pentru 60-70 de minute.
16.Dupa acest timp, scoatem tava, o lasam sa se tempereze putin apoi scoatem cozonacul din tava.Indepartam folia de peste tot si asezam din nou cozonacul intr-o alta tava de prajitura pe fundul careia am pus hartie de copt si am stropit-o putin cu ulei de masline.
17.Pensulam suprafata cozonacului cu oul batut cu lapte si presaram deasupra cateva fruzulite de cimbru.
18.Mai dam tava la cuptor la foc iute pentru 8-10 minute pana cozonacul se rumeste frumos si devine auriu.
19.Cand este gata il scoatem din cuptor si il lasam sa se raceasca.
20.Servim cozonacul feliat alaturi de sosuri sau legume.
Pofta mare va doresc!
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise