Cozonac cu nuci si cacao. Reteta traditionala, simpla si gustoasa

Prepara un cozonac traditional cu nuci si cacao – o reteta simpla, gustoasa, cu arome autentice si textura pufoasa, perfecta pentru sarbatori!

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Ingrediente pt. un cozonac:
  • 500 gr faina tip 000
  • 4 galbenusuri
  • 1 albus
  • 25 gr drojdie proaspata
  • 250 ml lapte
  • 150 gr zahar
  • 75 gr unt topit
  • un praf de sare
  • coaja rasa de lamaie
  • esenta de vanilie
  • 30-50 ml ulei pt. framantat aluatul
  • Pentru umplutura:
  • 200 gr nuca macinata
  • 30-40 gr cacao
  • 3 albusuri
  • 150 gr zahar
  • esenta de rom.
  • Pentru decorat:
  • un ou batut
  • mac

Mod de preparare

1. Intr-un castron preparam drojdia astfel: punem 5-6 linguri cu lapte caldut, 2 linguri cu faina, drojdia si amestecam bine pana se omogenizeaza compozitia, dupa care o punem sa creasca la cald, pana isi dubleza volumul.

2. Intre timp punem la fiert laptele impreuna cu zaharul si fierbem pana se topeste complet, apoi lasam sa se raceasca si adaugam coaja rasa de lamaie si esenta de vanilie.

3. Intr-un alt castron punem faina si in ordinea urmatoare ingredientele, amestecand cu faina dupa fiecare: compozitia cu drojdia, galbenusurile batute impreuna cu albusul si sarea, compozitia cu lapte si zahar si la urma untul topit. Atentie! Este posibil ca faina sa nu incorporeze tot laptele, si in acest caz nu turnam tot laptele deodata. Il turnam treptat si atunci cand vedem ca aluatul este potrivit de moale si inca mai avem lapte, il dam deoparte (laptele) si continuam cu celelalalt ingredient (untul topit).

4. Ne ungem mainile cu ulei si framantam aluatul circa 15-20 de minute. Obtinem un aluat omogen, consistent si elastic pe care il lasam sa creasca la caldura, pana isi dubleaza volumul, circa 40-45 de minute.

5.Pana ce aluatul creste, preparam umplutura cu nuca astfel: batem spuma albusurile cu zaharul adaugat treptat, apoi adaugam nuca macinata, cacao si esenta de rom.

6. Aluatul crescut il impartim in doua foi, adaugam pe fiecare cate jumatate din compozitia cu nuca, rulam si impletim foile, dupa care le asezam intr-o forma de cozonac unsa cu unt. Lasam sa creasca la cald timp de aproximativ 15-20 de minute, dupa care ungem cozonacul cu oul batut si presaram putin mac.

7. Dam la cuptorul preincalzit pentru circa 50-55 de minute, la foc mic. Facem testul cu scobitoarea. Scoatem cozonacul pe un gratar, lasam sa se raceasca dupa care il putem servi.

Incearca si reteta de cozonac cu aluat oparit, cozonac leopard sau cozonac moldovenesc. Pofta buna!

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios

Descopera o reteta simpla de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Un desert moale, aromat, fara lactate, perfect...

Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptor

Incearca aceasta rețeta simpla si rapida de cartofi wedges la cuptor. Crocanți la exterior si moi la interior, acesti...

Sarmale de post cu ciuperci și orez

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise