Laptele se amesteca cu 75 g zahar si se pune la incalzit. Cind este cald se amesteca cu 3 linguri de faina si drojdia. Se lasa sa creasca.
Galbenusurile se fac spuma cu restul de zahar , apoi se toarna uleiul putin cite putin, untul moale ( incalzit putin in microunde)esente(vainilie, lamaie ,coaja de lamaie, rom) apoi amestecul de drojdie( plamadeala)in alternanta cu faina.Se framinta cam 20 de minute pina ce aluatul se desprinde de pe mina si de pe marginile vasului.Coca trebuie sa fie ca o minge elastica pe care daca o apesi cu degetul revine usor. Se acopera vasul si se lasa la dospit intr-un loc cald 1 ora.
Intre timp se prepara umplutura.Cele 4 albuse se bat spuma si se adauga nuca macinata , zahar dupa gustul fiecaruia si esenta de rom .Se pastreaza.
Cind aluatul si-a dublat volumul se framinta putin se imparte in doua si pregatim cozonacii. Pe masa cu putina faina se intinde cu sucitorul aluatul de grosimea de 1/2 de cm si peste intindem jumatate din cruma de nuca cu albus ( nu prea groas caci albuele cresc la copt). Nu intindeti pe toata suprafata aluatului , lasati cam 2 cm pe margini. Inrolati si asezati in tava de cozonac unsa si tapetata cu faina, (Cozonacul sa nu fie mai inalt de jumatatea tavii )
se lasa sa creasca cam20-30 minute, dupa care se dau cu ou sau lapte pe deasupra si se presara putin zahar si nuca macinata.Se baga la cuptor pentru 1 ora la 180º C.
Acest aluat se poate folosi si pentru a pregati pasca sau gogosi.
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise