Cozonacii se prepară de când lumea. Tradiția noastră spune ca atunci când ai cozonac pe masă, sărbătorești. Sub cea mai simplă formă, este un aluat îndulcit cu zahăr sau miere, lapte și ouă.
Un tip de cozonac cu brânză dulce, miere și nuci strivite, care se numea ”plakous” se pregătea în Grecia. Romanii pregăteau cozonac cu fructe uscate sau cu stafide și nuci și-l ofereau ca ofrandă zeilor. Mai târziu au început să prepare celebrul panetone.
Maria Antoaneta, celebra regină a Franței s-a făcut remarcată în vreme de foamete, în urma unei fraze care pentru cei mai mulți nu a fost prea plăcută: ”Dacă nu au pâine, să mănânce cozonac!”. Până în secolul al XIX-lea, ca desert în meniul francezilor era des întâlnit cozonacul. Spre deosebire de azi, în loc de drojdie se folosea bicarbonatul de sodiu care ajuta aluatul să dospească.
În U.K. prima rețetă de cozonac a fost tipărită într-o carte de bucate în anul 1718, fiind pentru prima dată adusă în discuție modalitatea de coacere a cozonacului în tăvi de formă alungită, formă care azi este cel mai frecvent utilizată.
Noi consumăm cozonacul cât mai pufos, cu umpluturi diverse, însă eu am să vă prezint o rețetă plinăăăăă de umplutură. :)
Cu ajutorul mixerului bateți ouăle împreună cu zahărul, apoi adăugați laptele păstrând 10-20 de ml pentru a omogeniza drojdia. Adăugați uleiul cald și drojdia dizolvată. Adăugați făina în ploaie și frământați ușor. Veți obține un aluat elastic pe care îl veți lăsa să dospească aproximativ o oră, în funcție de temperatura încăperii. Dacă folosiți vase Tupperwere, se va reduce automat și timpul de dospire.
Amestecați ingredientele pur și simplu. Verificați gustul, se poate îmbunătăți în funcție de preferințele dumneavoastră.
Împărțiți aluatul în 4 părți egale. Cu ajutorul sucitorului am întins o foaie subțire. Am întins compoziția de mac, apoi am rulat potrivit de strâns.
Voi puteți să întindeți mediu aluatul și să adăugați o cantitate mai mică de mac, astfel cozonacul vostru va crește mai mult și va fi foarte pufos. Am fost întrebată dacă nu cumva am preparat ”Baigli”, însă după cum reiese și din rețetă, nu. Nouă așa ne plac cozonacii, plini de umplutură. :)
Odată rulat cozonacul îl ungeți cu ou și îl mai lăsați să dospească vreo 30 de minute în tava tapetată cu hârtie de copt. Încingeți între timp cuptorul, mențineți temperatura la 170 de grade și coaceți cozonacul timp de aproximativ 35-40 de minute. Depinde de cuptor, deci se urmărește coacerea.
Ceilalți cozonaci i-am umplut cu nucă, rahat și coji de citrice confiate. La fel de multă umplutură și la fel de gustoși.
Poftă bună!
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise