Cozonac cu caramel, nuci si arahide prajite

Aluatul l-am facut la masina de paine, iar ingredientele au fost puse in cuva masinii in ordinea scrisa mai sus.

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • pentru aluat:
  • 300 ml lapte batut
  • 1/2 lingurita sare
  • 3-4 linguri zahar brut
  • 2 linguri ulei de masline
  • 50 gr unt moale
  • 1 ou intreg+1 galbenus de tzara
  • 620 gr faina alba
  • 1 cub mic de drojdie proaspata sfaramitata(aproximativ 15-20 gr)
  • pentru umplutura:
  • 100 gr nuci
  • 100 gr arahide crude
  • pentru caramel:
  • 1 cescuta zahar
  • 1 cescuta apa
  • 30 gr unt gras
  • 80 ml lapte condensat
  • pentru desupra:
  • 1 galbenus
  • 2 linguri lapte
  • 1 lingura zahar brut

Mod de preparare

Aluatul l-am facut la masina de paine, iar ingredientele au fost puse in cuva masinii in ordinea scrisa mai sus. Atentie!! Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, iar laptele batut putin cald, eu l-am incalzit pentru 30 secunde la cuptorul cu microunde. Ouale se pun batute ca pentru omleta in cuva masinii. Dupa framantare, am pus aluatul intr-un caston spray-at cu ulei de floarea soarelui, am stropit aluatul cu ulei, l-am acoperit cu folie alimentara si l-am lasat la dospit la loc caldut pentru 30 minute.

Pentru umplutura: prajim nucile si arahidele pentru cateva minute, in cuptor, la 150 grade C. Le lasam sa se raceasca si le maruntim in robotul de bucatarie.

Pentru caramel: punem apa si zaharul intr-un ibric si lasam pe foc pana apa scade si zaharul incepe sa se caramelizeze. Cand a ajuns la culoarea chihlimbarului, adaugam untul, amestecam si lasam la flacara mica pana se topeste untul. Adaugam laptele condensat, amestecam si lasam sa fiarba 2-3 minute. Vom obtine un caramel mai fluid, nu este inchegat foarte tare. Se lasa caramelul sa se raceasca putin si se amesteca cu nucile si arahidele prajite. Se imparte aluatul dospit in doua. Se ia prima bucata, se intinde cu sucitorul intr-un dreptunghi, se pune jumatate din umplutura, se distribuie uniform pe suprafata aluatului, se ruleaza, se strang putin capetele si se pune in tava tapetata cu hartie de copt. Procedam la fel si cu cealalta jumatate... Amestecam galbenusul cu lapte, il intindem peste cozonaci cu ajutorul unei pensule si presaram deasupra cateva "ciupituri" de zahar brut.Se lasa cozonacii sa creasca pentru inca 15 minute, pana isi dubleaza volumul. Se coc in cuptorul incins la 170 grade C, pentru 30 minute. Se lasa sa se raceasca, se portioneaza si se serveste. Sa va fie de folos!!

Cozonac cu nuca si migdale

Reteta de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Deliciu ciocolatos si usor de preparat

Descopera reteta simpla de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Un deliciu ciocolatos, cu o textura moale in...

Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie

Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie. Un mezel natural de casa fara afumare, extrem de...

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise